Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roland Sundgren (S): Himmelsvid skillnad på full sysselsättning och arbetslinjen

Socialdemokraterna har alltid haft full sysselsättning som mål. Då talar vi om arbetslöshet på cirka 2 procent. Detta är vi långt ifrån i dag, då vi har en arbetslöshet på cirka 8 procent och en ungdomsarbetslöshet upp mot 25 procent. Något som aldrig förekommit när Socialdemokraterna regerat.

Högeralliansen har heller inte full sysselsättning som mål, utan vad man talar om är den så kallade arbetslinjen, det vill säga genom försämrad a-kassa och sjukförsäkring samt jobbskatteavdrag skall skillnaden bli så stor att man skall söka jobb även om det inte finns tillräckligt med jobb. Annars blir det fas tre eller försörjningsstöd.

Genom rut-avdrag, sänkt restaurangmoms, sänkta arbetsgivaravgifter till McDonalds med flera, som anställer ung-domar under 26 år, aktivitetsbidrag och ineffektivt trams som coacher vill man skapa lägre löner för lågproduktiva jobb. För någon vecka sedan läxade Anders Borg upp Sveriges Kommuner och landsting för att de inte stod upp tillräckligt i avtalsförhandlingarna för låga ingångslöner. Denna politik skapar ett samhälle av USA-modell med ett låglöneproletariat, barnfattigdom och stora klasskillnader.

En politik för full sysselsättning satsar på högproduktiva jobb som kan lyfta svensk ekonomi, genom en arbetsmarknadspolitik som utbildar arbetslösa för de jobb som efterfrågas. Den satsar på kommunal vuxenutbildning som gör även de långtidsarbetslösa kompetenta för jobb som företagen efterfrågar. Den investeringar i järn-vägar, bostäder, energieffektiviseringar, miljö, klimat och dylikt som leder till produkter som efterfrågas på världsmarknaden. Fler jobb inom vård och utbildning. Det vill säga politik för full sysselsättning.

Man framhåller jobbskatteavdragen som om det skulle vara den enda lösningen för fler jobb. Trots att all ekonomisk expertis med ordföranden i regeringens finanspolitiska råd i spetsen sagt att det fungerar inte som jobbskapare. Endast om de arbetssökande accepterar jobb till lägre löner skulle det eventuellt kunna bli fler jobb.

Nu har Anders Borg gett sådana signaler på SKL:s kongress. Maud Olofsson har gjort det tidigare genom att kräva lägre ungdomslöner.

Skillnaden mellan full sysselsättnings- politik och arbetslinjen är himmelsvid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel