Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roland Sundgren (S): Stoppa resan mot undergången

Vi översvämmas av rapporter om hur det går på börsen. Ändå är det inte detta som har störst betydelse för ekonomin. Särskilt som det i stor utsträckning är spekulation som bestämmer uppgång eller nedgång. Det blir därför ganska meningslöst med alla dessa intervjuer med bankekonomer och börsmäklare som inte kan ge några svar på frågor om hur de ser på den framtida ekonomin.

Det är inte så konstigt eftersom det är ”den osynliga handen” som styr. Och i dag är marknaden både omfattande och till stor del spekulativ. För 40 år sedan följde 90 procent av penningflödena handeln med varor och tydliga tjänster, men i dag är över 90 procent finansiella transaktioner.

Det har sedan 1970-talet blivit svårare att internationellt styra ekonomin. Från 1980-talet har dessutom västvärldens framåtskridande ekonomier – i den heliga tillväxtens namn – bedrivit en konsumtionsstyrd ekonomi. Det har skett genom låga räntor och avreglerade kreditmarknader som inneburit att hushållen kunnat ta stora lån som drivit på tillväxten.

För att den privata sektorn skall hålla farten ännu mer uppe har aningslösa regeringar flyttat över pengar från den offentliga till den privata sektorn. Pengar som behövts till långsiktiga investeringar, bra omsorg om sjuka, barn och äldre samt utbildning. Det har blivit pengar till spekulationskapital eller en ur ekologisk synpunkt alltför hög konsumtion.

Till detta har det offentliga med stora pengar tvingats garantera banksystemet vid den senaste finanskrisen och därmed har många länder fått stora problem med underskott i sin ekonomi. Skuldsättningen har nu nått enorma nivåer både för hushåll och nationer. Det blir svårt för de politiska beslutsfattarna att fatta de nödvändiga besluten. Särskilt som marknaden blivit alltmer global och det inte finns någon övergripande instans som kan gå in och reglera på ett kraftfullt och rättvist sätt.

Om vi inte gör omfattande strukturförändringar kommer vi att få leva med det ena finansiella kaoset efter det andra tills vi till slut går under. Detta i ett läge då vi måste ta krafttag för samhällets överlevnad med en hotande klimatkris.

Vad måste göras? De demokratiskt styrda sektorerna måste successivt öka och finanssektorn krympa till en bråkdel av vad den är i dag. Vi måste minska den orättvisa fördelningen mellan länder och inom länder. Det finns många forskarrapporter som visar på att ojämlika samhällen underminerar människors välbefinnande och fräter på våra känslor av medborgerlighet.

Vi måste bygga en stabil makroekonomi genom strategiska investeringar i arbetstillfällen, sociala infrastrukturer, hållbara tekniker som underhåller och ger skydd av ekosystemen. Ett långsiktigt arbete måste börja nu.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel