Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roland Sundgren (S): Valet avgör svensk välfärdsmodell

Det svenska välfärdssystemet skapades under 1900-talet i en ständig kamp. Det gällde rösträtten, den fulla sysselsättningen, den sociala bostadspolitiken, allmän sjukförsäkring, ATP och föräldraförsäkringen. Denna kamp ledde till det som idag kallas den svenska välfärdsmodellen.

Det tar lång tid att bygga upp ett välfärdssamhälle, men det kan gå ganska fort att riva ner det. Under fyra år av Alliansregering har man lyckats skada de tre hörnpelare som den svenska modellen vilar på.

Den första hörnpelaren är det unika förhållandet med jämnstarka parter på den svenska arbetsmarknaden. Den kännetecknas av hög facklig organisationsgrad. Detta har möjliggjort att löner och arbetsförhållanden kunnat regleras av parterna själva genom kollektivavtal.

Stöten mot den hörnpelaren gjordes direkt efter alliansens valseger genom att försämra arbetslöshetsförsäkringen och kraftigt höja avgifterna framför allt för grupper med risk för hög arbetslöshet som Hotell- och restaurang, Handels, Byggnads med flera samt att ta bort avdraget för fackföreningsavgiften. Detta fick till följd det största medlemsraset i modern tid och att runt 500.000 ställdes utanför a-kassan.

Den andra hörnpelaren är det obligatoriska och generella socialförsäkringssystemet som bygger på principen om inkomstbortfall. Om du blir sjuk, arbetsskadad, arbetslös, föräldraledig eller pensionär är du försäkrad från att helt förlora inkomsten Regeringen började med en viss nedsättning av ersättningsnivåerna.

Den skärpte regelverket för att tvinga sjuka att arbeta. Man bortsåg från att långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna knappast är så attraktiva på arbetsmarknaden och därför är dessa nu fler än när regeringen tillträdde. Socialbidragen ökar och försäkringsersättningar ersätts med bidrag. Vi är på väg mot ett bidragssamhälle..

Den tredje hörnpelaren är att grundläggande välfärdstjänster som barnomsorg, skola, äldreomsorg och sjukvård i stor utsträckning skall betalas via skatter och utföras till största delen av offentliga huvudmän som kommuner och landsting. Det är viktigt att dessa tjänster fördelas efter behov och inte med vinsten som drivkraft.

Den sammanhållna välfärden, där elever och patienter går i samma skolor, behandlas på samma vårdcentral och vårdas på samma sjukhus är av stort värde för sammanhållningen i ett samhälle.

En av de största förändringarna är att de lyckats slå sönder sådant som funkar bäst om det sköts gemensamt och som har som mål att ge frihet och trygghet åt alla. Detta gäller sådant som utförsäljningen av apoteken, Svensk bilprovning, Posten med mera, som nu får som följd bland annat dyrare mediciner och bilbesiktning.

Det är inte för sent att rädda den svenska välfärdsmodellen. De svenska väljarna avgör den 19 september om den skall offras eller om den skall utvecklas som de rödgröna vill.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel