Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolf Bergqvist: Varför får inte husbåtar något hyresavtal?

Kan Per Lithammer (V), som är politiskt ansvarig för Västerås kommuns båthamnar, redovisa för alla som vill köpa båt och hyra en plats för sin båt, varför dessa vägras ett hyresavtal?

Tjänstemännen har motiverat att det inte finns någon lämplig plats att placera dessa båtar inom de hamnar som i dag finns, och att hamnarna inte är anpassade för så stora båtar. Sedan ett år tillbaka har ordningsföreskrifter och regelverk förbjudit husbåtar i kommunens hamnar. Varför?

Jag kan meddela att det redan finns husbåtar i stadens hamnar. Vi har föreslagit Västerås stad att få disponera utsidan på pirerna ut med Öster Mälarstrand, då den delen av hamnen är fullkomligt outvecklad och oanvända på den södra sidan av pirerna. Att man utvecklar och förskönar och gör pirerna tillgängliga för allmänheten.

Nu när staden ska om-dana den östra delen av hamnen kan man då inte släppa in husbåtar i Mälarstaden Västerås?

Att vägra tillåta husbåtar är ett tecken på egenmäktigt tänkande av politiker och tjänstemän i stadshuset. Människan har genom tiderna alltid dragits till vattnet, samtidigt som många även vill bo stadsnära. Att bo i en husbåt kombinerar ofta ett vattennära läge med ett stadsnära läge, samtidigt som det förtätar staden.

Oftast är dock de mest attraktiva vatten- och stadsnära lägena ur bostadssynpunkt redan tagna i anspråk, vilket gjort att nya boendeformer som husbåtar blivit aktuella.

Framtiden ser lovande ut för boende i husbåt, då intresset ökat de senaste åren från både privatpersoner och kommuner som följd av de senaste årens uppmärksamhet i mass-mediernaa och planering av områden runt om i landet.

Denna relativt nya boendeform gör att man kan bo både vatten- och stadsnära, samtidigt som den flytande bostaden både förnyar stadsbilden och förtätar staden. Dessutom medger boendet flexibla och anpassningsbara möjligheter eftersom bostaden vid behov kan flyttas.

Förutom att husbåten skapar fler bostäder, kan även områden med hus-båtar bli ett nytt landmärke, och locka fler ny inflyttningar och turister till kommunen. Dessutom har kommuner där man har eller planerar att ha områden med husbåtar märkt att de bidrar till en positiv framtidsbild av kommunen eller regionen som även lockar nya investerare och företag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel