Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roligt, annorlunda, gott

I hörnet Stora gatan–Källgatan ligger en av Västerås senaste restauranger. I minimalistiskt inredda lokaler satsar restaurang Indigo på spanska tapas och spanska viner. Huvuddelen av menyn består av tapas men det finns även paella och andra rätter.

Inredningen är långt ifrån inspirerad av semesterorternas pråliga restauranger. Här är stramt och svalt. Inte ens salt, peppar och tandpetare får plats på borden där minimalismen härskar. Snyggt och rent.

Utanför de stora fönstren vimlar gatulivet på Stora gatan men inne på restaurangen råder en lågmäld stämning.

Tyvärr har man inte fixat borden ute, trots att det fortfarande är sommar. Man hänvisas till borden inne. Här är servicen rask om än inte så professionell. Möjligtvis har man inte riktigt kommit underfund om hur gästerna vill ha det eller så var det bara slarv som gjorde att vi inte fick tallrikar och bestick. En minigaffel och en servett var det som erbjöds, vi fick säga till om assietter att plocka ihop tapasen på.

Krogkollen provar igenom stora delar av menyn. Det är gott – riktigt gott. Smakrikt, snyggt upplagt och varierande. Här finns flera vegetariska varianter som till exempel goda kalla och smakrika kronärtskockor med gröna oliver och basilika, en innovativ variant av grillad färsk sparris med salsa verde och ljuvliga välsmakande och vitlöksdränkta champinjoner.

Naturligtvis finns även mängder av tapas med tigerräkor och musslor – heta gröna musslor med vitlök, gratinerade musslor, halstrade tigerräkor med chiliaioli, och tigerräkor i vitlök och saffran. Att tigerräkor och scampi är rödlistade ignoreras alltså på Indigo precis som på många andra Västeråskrogar.

En spansk specialitet, dadlar inlindade i Serranoskinka, är en ny bekantskap. Gott men lite udda. Det går att fortsätta rada upp välsmakande rätter som antingen kan ätas var för sig eller kombineras till egna små favoritblandningar.

Styrkan hos restaurang Indigo är att man satsar på en viss inriktning och gör den bra i stället för att stoltsera med en meny man inte klarar av att hantera.

Desserterna är överraskande bra. En kvarts ananas med ananasglass lockar och Indigos Gino är oemotståndligt lockande – banan, jordgubbar och kiwi gratinerade med vit choklad. Dessutom serveras vi rykande cappucino till desserterna.

Krogkollens intryck är att det är lite roligt, lite annorlunda och lite gott. Kul med en meny där man kan välja själv efter hunger och plånbok. Man kan få nåt lättare att äta för en femtiolapp eller ”tabla mixta” – kockens val av tapas, för 180 kronor per person.

Noterat

Har trenden vänt? Under många år har krögarna satsat på menyer med mat inspirerad från många av världens alla hörn men nu verkar trenden ha vänt. Sen en tid tillbaka har vi haft några grekiska, libanesiska och italienska restauranger i Västerås. Dessa har nu fått sällskap av en spansk tapasbar och en efterlängtad indisk restaurang.

Spans betyg

Atmosfär 3/5

Förrätt/varmrätt 10/15

Dessert 4/5

Betjäning 3/5

Summa: 20 - Tre gafflar

1 gaffel: 1-10 p

2 gafflar: 11-17 p

3 gafflar: 18-22 p

4 gafflar: 23-27 p

5 gafflar: 28-30 p

Prisläget

Ett 30-tal tapasrätter 38–99 kronor

4 efterrätter 43–69 kronor

www.gastrogate.com/restaurang/indigo