Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Romneys knappa seger berodde inte på ökat stöd, utan på att rösterna splittrades på fler.

Resten av världen kan sitta på läktaren och följa den spännande och ovissa kampen om presidentmakten i USA. Det är ett demokratiskt styrkebesked.

Så har då den långa presidentvalskampanjen i USA inletts ”på riktigt”. Efter månader av förpostfäktningar mellan de republikanska kandidaterna fick väljare för första gången genom nomineringsmöten i Iowa säga sitt.

Utslaget var allt annat än klart. Till slut vann förhandsfavoriten Mitt Romney med åtta röster (!) över Rick Santorum, som spurtade starkt de sista dagarna i kampanjen De fick båda knappt 25 procent av rösterna. Trea blev Ron Paul med 21 procent, fyra Newt Gingrich med 13 procent, femma Rick Perry, sexa Michele Bachmann och sjua Jon Huntsman, som inte drev någon kampanj i Iowa.

Demokraterna hade också möten, men bara en kandidat. Ingen utmanar president Barack Obama, så intresset koncentreras på vem som ska bli Republikanernas kandidat.

Egentligen är det sällan väljarna i den lilla delstaten Iowa avgör vem som blir president- kandidat. Valdeltagandet är lågt, då det handlar om nomineringsmöten och inte om att ”bara” gå att rösta. Här behöver väljarna sätta av ett par timmar på kvällen och då är det fler som avstår från att delta.

Däremot brukar fältet glesna. De som gör dåligt ifrån sig kan få svårt att fortsätta. Bachman gav upp. Texasguvernören Rick Perry kan komma att dra sig ur. Hans fiasko är det mest förvånande hittills i kampanjen.

Perry har två gånger valts till guvernör i USA:s näst folkrikaste en delstat med runt 25 miljoner invånare. Då borde man klara en nationell kampanj. Men det gjorde inte Perry. Han var usel i debatter och hade svårt med fakta., vilket inte är smickrande för den politiska kulturen i Texas.

Mitt Romney har mest pengar och stöd av många ledande republikanska politiker. Opinionsmätningar visar också att han är den av kandidaterna som skulle klara sig bäst mot president Obama. Men han får kritik för att ha vänt kappan efter vinden och för att tidigare ha varit mer pragmatisk och måttfull. Det ger inga pluspoäng bland dagens republikanska konservativa aktivister och mer ideologiska väljare.

Romney har hela tiden haft stöd av runt en fjärdedel av väljarna, men har haft svårt att locka fler. Han var med 2008 i Iowa och fick också då 25 procent av rösterna. Då kom han tvåa efter segraren Mike Huckabee. Den knappa segern i år berodde således inte på ökat stöd, utan på att rösterna splittrades på fler kandidater.

De mer konservativa väljarna har slutit upp bakom kandidat efter kandidat. De har snabbt fått ökat stöd, men lika snabbt fallit tillbaka då de granskats hårdare. Senast råkade Newt Gingrich ut för en hård kampanj med negativ tv-reklam. Rick Santorum är den senaste konservative favoriten, men frågan är om han håller för en närgången granskning.

Kampanjen rullar vidare till New Hampshire, där Romney enligt mätningarna leder klart. Därefter blir det några val i sydstater, där Newt Gingrich just nu ligger bättre till.

Omvärlden kan under knappt ett år sitta på parkett och följa en spännande valrörelse i världens mäktigare land. Utfallet är viktigt för oss alla. USA har en nyckelroll i världsekonomin, säkerhetspolitiken och när det gäller kampen mot miljöproblemen.

Skillnaden mellan demokrati och andra styrelseformer blir också tydlig. Vi kan inte följa någon spännande och öppen kamp om makten i Kina, Ryssland eller Iran.