Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rör inte rut tyckte ministern

Det var inte skolfrågor utan rut som stod på schemat när utbildningsminister Jan Björklund (FP) valkampanjande i Västerås i går.

Platsen för besöket var företaget Putsarkungen i Kopparlunden. Före-taget säljer fönsterputsning och andra hushållsnära tjänster och bedömer att 70 procent av deras kunder i dag använder sig av rut, avdraget för hushållsnära tjänster.

En passande plats för Jan Björklund som ville prata om vad som kan hända om de rödgröna tar makten.

– Den rödgröna attityden där man pratar om pigjobb är faktiskt väldigt nedvärderande mot alla i branschen. Vi vill behålla rutavdraget. Att avskaffa det skulle vara katastrofalt för många ungdomar och många kvinnor som fått jobb i branschen, säger Jan Björklund.

Frågan var het i förra valrörelsen där de rödgröna ville avskaffa avdraget. S har numera svängt i frågan men Jan Björklund vill ändå göra rutavdraget till en valfråga även denna gång.

– S säger att de vill halvera det och V avskaffa det. Även ett halverande skulle innebära att det blir färre som kan använda det och det skulle drabba branschen.

Han får medhåll av Ivan Bengtsson på Putsarkungen.

– Om rut blir kvar kan vi expandera. Skulle man ta bort avdraget så skulle vi förlora kunder och då måste vi dra ned på verksamheten, säger Ivan Bengtsson.