Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosenhill eller Kristiansborg?

Till höstterminen öppnar en en ny grundskola i centrala Västerås. Men vad den ska heta är ännu ett frågetecken.

Den nya 6–9-skolan ersätter Gideonsbergsskolan och kommer att öppna i den lokal som tidigare varit Carlforsskas B-hus och som även använts av komvux.

Skolan är en av de tre så kallade profilskolor som Proaros startar till hösten. De övriga två är Bäckbyskolan och Skiljeboskolan.

Proaros har kallat den nya skolan i centrum för Rosenhillskolan, efter namnet på kvarteret. Det är också det namn som använts i marknadsföring och i jobbannonser.

Men den kommunala utförarorganisationen har inte mandat att själv namnge byggnader. Den makten ligger hos politikerna i byggnadsnämnden – och de har enhälligt förkastat namnet Rosenhillskolan.

I stället har de beslutat att den ska heta Kristiansborgsskolan. Något som inte gillas av nytillträdda rektorn Annelie Alesson.

– Det känns lite jobbigt, säger hon. Dels är namnet svårt att uttala, dels är Kristiansborgsskolan det gamla namnet på Carlforsska gymnasiet. Detta ska ju vara en ny skola.

Byggnadsnämndens ordförande Claes Kugelberg (M) tycker tvärtom det talar till namnets fördel att det tidigare funnits en skola som hetat så.

– Namnet är etablerat och det är lätt att orientera sig efter.

Dessutom, säger han, var Kristiansborgsskolan, till skillnad från Rosenhillskolan, ett av de namn som föreslagits av eleverna själva.

Han tycker att det är olyckligt att Proaros valt att gå ut med ett namn utan att det förankrats på rätt sätt.

– Dessutom hade vi kontakt med Proaros och uppfattade att de tyckte Kristiansborgsskolan var ett bra namn.

Men rektor Annelie Alesson var inte medveten om att byggnadsnämnden definitivt fattat beslut i frågan.

– Det är inget jag kan göra något åt. Det viktiga är ändå vad vi gör, och inte vad vi heter.

Även om det enligt regelverket är byggnadsnämnden som namnger byggnader, efter lantmäteriets beredning, kan Proaros fortfarande kalla sin skolverksamhet vad man vill. Vilket namn som kommer att användas utåt är ännu inte klarlagt, säger Proaros styrelseordförande Lars Kallsäby (C).

– Det har varit intensiva diskussioner.

Men vore det inte märkligt om byggnaden hette Kristiansborgsskolan och verksamheten Rosenhillskolan?

– Jo. Vi får lösa detta på något sätt, säger Lars Kallsäby.

Principen, enligt Kugelberg, är att Västerås skolor ska ha stadsdelsanknutna namn.

Med samma motivering får Skiljeboskolan inte byta namn till hösten. Proaros hade föreslagit Frejaskolan.

– Det hade varit historielöst, säger Claes Kugelberg.