Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rösta fram Västerås vardagshjälte 2017 – så här gör du

Tre kandidater återstår efter att juryn gjort sitt val. Nu är det upp till dig att rösta fram vinnaren som utses till Västerås vardagshjälte 2017.

Förutom äran vinner vardagshjälten 20 000 kronor. Priset delas ut på Cityfestivalen fredagen den 30 juni.

Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma och uppmuntra personer som gör skillnad i vardagen, som visat personligt mod eller på annat sätt gjort Västerås till en tryggare, stoltare och vänligare stad att leva i.

Priset har tidigare gått till engagerade västeråsare som Robert Smith (ordnar soppkök för hemlösa), Elin Pira (brottade ensam ner gärningsman som hade stulit från Ica Grytan) och Daniel Özer (för att han anställer unga arbetslösa).

– Vi vill visa att det är viktigt hur vi människor är mot varandra, säger Maria Fors, vd för Västerås Citysamverkan och initiativtagare till Västerås vardagshjälte.

–Det är helt fantastiskt att få vara en liten del av ett större sammanhang där denna viktiga fråga uppmärksammas. Extra trevligt att vi får möjligheten att dela ut priset under Cityfestivalen till publikens jubel.

Maria Fors ingår i juryn som väljer ut de tre slutkandidaterna bland alla personer som nominerats av allmänheten. Sedan är det upp till var och en av oss att rösta på någon av de tre.

Med i juryn är även VLT:s chefredaktör Daniel Nordström. Han är imponerad av hur mycket gott människor uträttar i det tysta och är stolt över att få vara med och välja ut kandidaterna.

– Det är kul att läsa om de goda insatser som görs. Alla nominerade är verkligen hjältar i vardagen. De är goda medmänniskor, säger Daniel Nordström.

– Vi får in så många svar och det är svårt att göra ett urval, men de som vi till sist väljer är kandidater som vi tycker sticker ut lite extra.

Många av vardagshjältarna är personer som det inte skrivs så mycket om i tidningarna. Roligt och viktigt att utmärkelsen ger dem en möjlighet att synas, anser Daniel Nordström.

- För oss på VLT är det en självklarhet att vara med i detta evenemang. Länge leve vardagshjälten!

I år 2017 står valet mellan:

Kandidat 1: Skådespelerskan Cicilia Sedvall som nominerats för sitt engagemang för integration. Hon har startat föreningen Tillsammans gör vi skillnad.

Läs: Cicilia Sedvall gör skillnad – engagerade hela Västerås att hjälpa flyktingar

Kandidat 2: Pensionären Nils-Erik Hjelmer - "Plog-Nisse" - som tagit initiativ till isbanan på Västeråsfjärden. Han brinner för friluftsliv och att alla ska kunna få komma ut på Mälarisen.

Läs: Nils-Erik Hjelmer håller Mälarisen öppen

Kandidat 3: Entreprenören Staffan Braw för hans arbete med välgörenhet i egen regi. Hans senaste initiativ är Bra-aw (vilket står för "Bra After Work").

Läs: Staffan Braw drar in pengar till välgörenhet med matvandringar

– Det är tre olika typer av hjältekandidater, men alla insatser är lika viktiga, kommenterar Maria Fors.

Prisutdelningen börjar klockan 19.00 den 30 juni på scenen på Fiskartorget. Ungefär 19.15 mottar vinnaren priset.

Tre sätt att rösta

► Ring (med knapptelefon) och följ instruktionerna i telefonen.

Cicilia Sedvall: Ring 021-19 90 10 och tryck 1

Nils-Erik Hjelmer: Ring021-19 90 10 och tryck 2

Staffan Braw: Ring 021-19 90 10 ochtryck 3

► Skicka ett vykort eller brev till VLT ”Vardagshjälte”, Box 3, 721 03 Västerås.

► Mejla till [email protected]

De här personerna sitter i juryn:

I juryn som utser de tre kandidaterna till Västerås vardagshjälte ingår: Anders Teljebäck, kommunstyrelsen ordförande, Maria Fors, vd för Västerås Citysamverkan, Per-Olof Rask, Värna Västerås, Helena Ansanius, hotelldirektör på Clarion Collection Hotel Etage, Catrine Stenback, kontorschef SEB, Tommy Gustafsson, polisintendent och tillförordnad chef i polisområde Västmanland, Daniel Nordström, chefredaktör för VLT och Per Ekh, försäljningschef på VLT.

Västerås vardagshjälte – en kort historik:

Utmärkelsen Västerås vardagshjälte delades ut första gången 2009. Då var det Niklas Holm som blev vardagshjälte sedan han ingripit och hejdat en misshandel av en pojke på stan.

Västeråsare som står för civilkurage eller personligt engagemang i vardagen är aktuella för utmärkelsen.

I år blir det nionde gången i rad som västeråsarna utser Västerås vardagshjälte.