Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ROT-avdrag oavsett boendeform

Sett till samhällets samlade energianvändning står bostadssektorn för en stor del. Ett sådant påstående är knappast förvånande eller uppseendeväckande. Ändå är det ett viktigt konstaterande. Att den löpande månadsåtgången av el i bostäderna är i nästan samma storleksordning som hela den svenska industrins ger kanske en tydligare fingervisning om hur relevant det är att diskutera energieffektiviseringar inom bostadssektorn. Och att detta är ett ansvar som knappast vilar enbart på de boende själva.

För att möta den globala klimatkrisen måste mycket av den nödvändiga omställningen ske just i bostadssektorn. För att lyckas med det krävs en tydlig politisk riktlinje och vilja. Dagens brist på klimatsmarta investeringar och energieffektiviserande satsningar från politiken bidrar inte bara till negativ klimatpåverkan på samhällsnivå, utan också till onödigt höga el- och värmekostnader för hushållen, även i Västerås. Även om Mälarenergi ligger bra till gällande leverens av billig el och värme bland landets kommuner behövs nationell stimulans av investeringar som pressar ned kostnaderna långsiktigt.

ROT-avdraget är en allmänt uppskattad reform. Främst för att det har gett positiva effekter på arbetsmarknaden till följd av villaägares och bostadsrättsinnehavares utökade möjligheter att genomföra åtgärder på sina fastigheter eller inne i sina lägenheter, trots ekonomiskt oroliga tider. Än så länge finns dock inget styrmedel inbyggt i ROT-avdraget som uppmuntrar till miljövänliga och energisparande investeringar. Det vore önskvärt att politiker på riksplan nu tog detta steg.

Idag kan inte hyresvärdar och bostadsrättsföreningar dra nytta av ROT-avdraget. En sådan förändring behövs också. Dels för att det idag råder en skattemässig orättvisa för den som bor i lägenhet, dels för att det ytterligare kan stimulera investeringar som skapar jobb och samtidigt en bättre boendemiljö för väldigt många människor.

Mer än 1 600 bostadsrättsföre¬ningar runt om i landet är medlemmar och ägare i Riksbyggen. I Västerås samlas 36 av dessa bostadsrättsföreningar i en Intresseförening. Riksbyggen har studerat aktuella eller övervägda renoveringar runt om i landet. Kostnadsskillnaderna för boende i villa och i bostadsrätt har visat sig vara omotiverat stora. Det kan bli dubbelt så dyrt för en boende i bostadsrätt jämfört med en villaägare att genomföra en likvärdig renovering. Vi anser att det behövs en förändring och vill därför uppmana beslutsfattare på nationell nivå att verka för att göra ROT-avdraget boendeformsneutralt. En sådan reform skulle kunna bidra till att stimulera investeringar för en välbehövlig energieffektivisering med minskad klimatpåverkan inom bostadssektorn. Mer av den typen av klimatsmarta investeringar torde även skapa ännu fler jobb och samtidigt leda närmre mot Sveriges klimatmål och ett hållbart samhälle.

Håkan Ax

Ordförande i Brf ASEAstan

Elisabet Norgren

Ordförande i Brf Kolarhagen

Intresseföreningen i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel