Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rötmånadens tid är förbi

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Rötmånadens tid är snart förbi och sommarsjukan gör sorti.

Äta bör man annars dör man, men såhär i sommartid kan ju mat och mage hamna i strid. Var försiktig med kost som stått framme, så säger den omtänksamme. Rötmånadens tid är dock snart förbi och sommarsjukan gör sorti.

Rötmånaden sägs infalla mellan 23 juli och 23 augusti, den tid då det vanligen är varmt med höga temperaturer och hög relativ fuktighet. Detta bidrar i sin tur till att mat lätt ruttnar pga. mer fördelaktiga förhållanden för bakterietillväxt. Dock ska man inte stirra sig blind på datumen för kommer det en period med varmt och fuktigt väder tex. i juni finns det risk att redan då drabbas av den s.k. sommarsjukan, matförgiftning. På www.smhi.se kan man läsa om vädret för de olika månaderna som gått.

Slutet av juli var ostadig med lågtryck som berörde landet och gav en del regn och åska. Lite svalare luft rörde sig även in och under en natt i slutet av månaden sjönk temperaturen för årstiden ovanligt lågt i norra Sverige. Augusti är ej förbi och således finns den inte med på hemsidan. Vad jag kan minnas har augusti än så länge varit lite ostadig med temperaturer omkring 20 grader i stora delar av landet, men även dagar med mycket sol och temperaturer där över. En mer ingående återblick kommer att läggas upp på hemsidan så snart september månad har tågat in.