Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rovdjurs-föreningen: Jakt ska vara den absolut sista utvägen

Landshövding Ingemar Skogö försvarar länsstyrelsens beslut att skjuta föräldraparet i Skultunareviret, något som jag menar är förkastligt och innebär en risk för att vargvalparna får svårt att försörja sig själva. Skogö upprepar samma argument som återfinns i det beslut jag kritiserat och kastar inget nytt ljus över saken. Jag vidhåller att beslutet är illa underbyggt, hänsynslöst och strider mot lagstiftningen.

”Amungenreviret, där ett föräldrapar fälldes under licensjakten 2010, är det fall som mest liknar förhållandena i Skultuna-reviret”, skriver Skogö, och där är vi överens.

Mot bättre vetande hävdar han dock att ”ingenting visade då att de efterlämnade valparna skulle ha klarat sig sämre på grund av att föräldradjuren tagits bort”. Läser man Länsstyrelsen Gävleborgs rapport (som är ganska upprörande läsning) varseblir man att det fanns fyra valpar i reviret före jakten och att man strax efter jakten inte kunde spåra några ungdjur som kunde antas vara valparna. Att föräldradjuren i Amungen dödades väckte mycket starka känslor hos många människor som då framförde krav på att länsstyrelsen skulle se till så att valparna överlevde.

Oavsett om Rovdjursföreningen och många andra tycker illa om beslutet sitter dock länsstyrelsen och Skogö med trumf på hand. Någon rättslig prövning av beslutets giltighet går nämligen inte att få i Sverige. Rovdjursföreningen är inte behörig att överklaga, Naturvårdsverket kan inte överpröva beslutet och den enda instans som kan upphäva det är den instans som fattat det, den länsstyrelse Skogö basar för.

Jag upprepar att det saknas fog för jakt eftersom andra lösningar visat sig fungera. Brister i stängslingen har åtgärdats och säkrare hagar iordningsställts. Inga angrepp på får har skett efter detta, djuren har tagits in för vintern i området och problemet är löst. När det gäller hundar går det att avstå från att jaga med hunden lös och i stället ha den i band. Det är en uppskattad jaktform av vissa jägare om än inte av alla. Men det är en ansvarsfull och enkel anpassning till en ny faunasituation när man jagar i, eller i närheten av, vargrevir.

Enligt lagstiftningen ska alla andra lösningar prövas före det att jakt kan tillgripas som en absolut sista utväg på fredade djur som varg. Om man tar hänsyn till de specifika omständigheterna i fallet med Skultunavargarna leder de mig till helt andra slutsatser än de Ingemar Skogö drar, nämligen att beslutet om skyddsjakt bör återkallas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel