Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rudbeck tog två guldmedaljer

Rudbeckianska gymnasiet gjorde i år sin i särklass bästa insats i Vetenskaps-olympiaden som i år hölls i Vilnius i Litauen. Förutom guldmedaljer togs också flera bra placeringar i tävlingen.

Västerås. Under tre dagar har Rudbeckianska gjort sin bästa tävling någonsin i Vetenskapsolympiaden. Eleverna har tävlat i kemi, matte och fysik.

Rudbeckianska gymnasiet representerade Sverige och man tävlade mot elever från Ryssland, Finland, Estland, Lettland och värd- landet Litauen.

Tävlingen har pågått i 27 år men Rudbeckianska har endast deltagit de senaste sex åren.

I två av de nio tävlingsklasserna vann västeråsarna guld. Benjamin Meco vann mattetävlingen för årskurs 2-elever och Filip Axelsson vann fysiktävlingen i samma årskurs.

Det är mycket hård konkurrens i dessa tävlingar och elevernas prestationer värderas högt. Senast Västerås fick ett guld var för sex år sedan och den senaste medaljen togs 2012.

Resultat, fysik årskurs 3: 4) Isabel Tidekrans, 5) Jakob Fojt. Årskurs 2: 6) Emil Grudic.

Kemi: 4) Henrik Zetterberg, årskurs 2, 6) Marta Fojt, årskurs 1.

I lagtävlingen i fysik och kemi kom laget på 4:e plats. Totalplaceringen i alla tre ämnen och årskurser 4:e plats.

Det är mycket hård konkurrens och elevernas prestationer värderas högt.