Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rudbeckselever ”blåsta” på sina individuella val

”Vi känner oss lurade, säger elever i NV08B.”

Eleverna på naturvetenskapliga programmet på Rudbeckianska gymnasiet har 400 poäng individuella val: 200 poäng vardera i tvåan och trean.

I ettan fick NV-eleverna välja att fortsätta läsa sina B-språk även i tvåan, vilket inte var obligatoriskt. Språklektionerna, som skulle ge möjlighet till så kallade meritpoäng vid ansökan till högskola eller universitet, var schemalagda utanför blocken för individuellt val. Där fick eleverna på valblanketten i stället välja ytterligare 200 poäng.

Det lät bra i många NV-elevers öron. Men det framgick inte att de 100 extra

poängen togs från treans individuella val.

– Hade vi vetat det här hade vi kanske prioriterat på ett annat sätt. Flera kurser som man kan välja nu till trean ger meritpoäng, det gjorde inte kurserna man kunde välja till tvåan, säger Josephine Eriksson och Joanna Paul, båda 17 år.

Hade de avstått från 100 poäng i tvåan hade de varit garanterade treans utbud av kurser på samma premisser som andra elever. Nu har

i stället de elever som inte läst språk i tvåan, och därmed inte fyllt sin kvot på

2 500 poäng, förtur till engelska C: en 100-poängskurs som dessutom ger merit-

poäng.

Studievägledarna Rudolf Jacobson och Eva Henriksson förklarar att konflikten beror just på de nya reglerna om meritpoäng till högskola och universitet.

– Det är första året som meritpoängen börjar användas, vilket skapar hårdare konkurrens om de gymnasiekurser som ger detta. Problemet verkar vara att eleverna inte blivit informerade om vilka konsekvenser deras språkval kunde få för vilka kurser de får läsa i trean, vi hade ingen aning om att sådana problem kunde uppstå, förklarar Rudolf.

Elevexpeditionsassistenten Marianne Jansson, som hanterat ärendet, vill poängtera att listorna för vem som ska läsa vilka kurser ännu

inte är färdigställda.

De som läst språk och redan har läst 100 poäng mer än de andra kommer in på de kurser de valt i mån av plats. Just nu gäller det alltså för dessa elever att vänta tills ärendet är helt klart och listorna är färdigställda av elevexpeditionen. Detta är klart om ungefär en månad. Men Josephine och Joanna är oroade:

– Vi trodde att vi skulle få läsa 200 poäng och gjorde därför två förstahandsval, precis som de andra. Nu har de vi skrev till första passet valts som förstahandsval. Visste vi det hade vi kunnat vara strategiska och tänka på konkurrensen om exempelvis engelska C när vi ”rangordnade” dem.

För gymnasierektorn Karin Lundin är det nytt att eleverna inte förstått att det extra språkvalet skulle räknas till de individuella valen, och därmed ge dem 100 poäng mindre i trean.

– Men vi tar självklart intryck av detta och får se till att bli ännu tydligare i framtiden.

Kommer ni att jobba för att eleverna med endast 100 poäng i trean

åtminstone får göra ett mer medvetet val?

– Vi kommer att jobba för en lösning som blir så bra som möjligt för alla elever.