Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rune Kaalhus: Alla människor har samma rätt till vård

Hälso- och sjukvårdsdirektören Lennart Iselius bemöter min artikel utan att förneka något alls av de fakta jag redovisar.

Det är bra att vi är överens om verklighetsbeskrivningen, men jag är osäker på om vi är överens om orsakerna till att Västmanland är det landsting i Sverige som har fått minst pengar från Statens olika uppföljningssatsningar.

Om det är som Iselius skriver, och som även jag tycker, att vårdpersonalen har hög produktivitet och god medicinsk kvalitet på sitt arbete så måste det alltså vara andra skäl till att vi ligger så dåligt till i jämförelserna. Antingen har vi svåra geografiska förhållanden, avvikande demografiska (befolknings-beroende) förutsättningar eller en ineffektiv ledning. Det må så vara, landstinget gör så gott det kan.

Vi inom Läkarförbundet önskar hellre en medicinsk vårdgaranti där åkommornas allvarlighetsgrad ska styra när man ska få komma till sjukvården och inte kalendern.

Vi anser att landstingen som huvudman ska svara för att denna vård erbjuds, inom landstinget eller utanför om så är nödvändig, inom de tidsramar som man nationellt kommer överens om. Det ger invånarna samma rätt till vård oberoende av landstingens (o)förmåga att ge vård inom rimlig tid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel