Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rune Kaalhus: Dyrt när primärvården fått nya uppgifter

Lyft fram den fasta läkarkontakten

Regionrådet Pernilla Rinsell svarar Birgitta Andersson ( C) i VLT 23 oktober att invånarna i Västmanland redan har rätt till en fast läkarkontakt i primärvården. Detta framgår av patientlagen som regionrådet påtalar.

Det är därför ytterst anmärkningsvärt att regionens egna tjänstemän just nu förbereder att ta bort den namngivna familjeläkaren i det gemensamma journalsystemet inom regionen. Vi utgår ifrån att med regionrådets klargörande så avslutas detta arbetet. Man bör i stället arbeta för att patientens alla fasta vårdkontakter oberoende av profession kan framgå av journalsystemet.

Andersson framhåller Norge som modell för svensk primärvård, men i så fall behöver man snarast dubblera antalet läkare i primärvården. Detta har Sverige misslyckats med i decennier.

Lösningen kanske inte är att begränsa uppdraget fullt så mycket eller låta icke-specialister ta hand om patienterna, men tillföra nettoresurser. För även om Rinsell har rätt i att man tillfört miljoner kronor till primärvården har man påfört oss än fler miljoner i kostnad.

Vi har ingen möjlighet att åta oss nya uppgifter utan någon ersättning oavsett om regionen har fått statsbidrag eller inte. Att rätta mun efter matsäck gäller även för hungriga regionråd.

Rune Kaalhus

ordförande Västmanlands Distriktsläkarförening

Läs också: Debatt C: Fast läkarkontakt måste fungera i praktiken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel