Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rune Karlsson: Det finns ingen ”flyttskatt” enligt Skatteverket

  

På ledarsidan i Expressen den 13 november står det inledningsvis att; ”Ulf Kristersson säger att han vill regera ”i alliansens anda” om han skulle bli statsminister. Förhoppningsvis inkluderar det inte alliansens motvilja mot att tänka efter före. Svenska regeringar är nämligen dåliga på att analysera konsekvenserna av reformförslag, visar en ny rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO)”.

Ett märkligt konstaterande i så fall. De flesta väljare har väl trott att analysen och kontrollen av reformförslagens konsekvenser var en av de viktigaste uppgifterna för våra politiker. Snarare kan det vara så att riksdagspolitikerna mycket väl vet vilka konsekvenserna blir, men att de låtsas som om dom inte har förstått. Detta avspeglar sig i debatten kring den svenska bostadspolitiken när Ulf Kristersson (i TV, 2/2 2016) påstår att de så kallade ”ränteavdragen” på bostadslån ”inte har någonting med dagen bostadskris att göra”.

 I samband med nuvarande regeringsbildningsdiskussioner talar man sedan om att man måste ha blocköverskridande diskussioner om bostadspolitiken och skattepolitiken. Som om bostadsproblematiken huvudsakligen skulle vara en skattefråga, när det istället är det bakvända subventionssystemet. Det är de mycket generösa subventionerna för ”ränteavdrag” på bostadslån för den 2/3 av svenska hushållen som bor i eget ägt boende som är den största boven i dramat.

Det är de mycket generösa subventionerna för ”ränteavdrag” på bostadslån för den 2/3 av svenska hushållen som bor i eget ägt boende som är den största boven i dramat.

Jag har påpekat detta i flera debattartiklar men politikerna väljer att inte besvara dessa frågor. Min senaste artikel fanns med i VLT den 14 september. Christer Ekström, Vd Skattebetalarna och Eva Eriksson, Förbundsordförande SPF Seniorerna, skrev i VLT den 17 november en artikel med rubriken ”Skatterna låser in äldre och stänger ute yngre”, där artikelförfattarna undviker sakfrågan bakom dagens snedvridna bostadssubventioner, och hänvisar istället till en så kallad ”flyttskatt” .

En skatteform som inte existerar i skatteverkets regelverk.  Däremot finns det en ”reavinstskatt” som omfattar alla vinster som taxeras in när man säljer en vara till högre pris än när man köpte den.  Att detta sedan kan få märkliga konsekvenser när hushåll i eget ägt boende vill flyta till mindre bostad är inte en skattefråga utan en subventionsfråga som beskrevs i min tidigare artikel.

Ekström och Eriksson väljer medvetet att inte bemöta frågan om räntesubventionerna. De skriver istället om en icke existerande skatteform, och agitera för att införa ytterligare subventioner till bostadsbyggandet genom någon ny sorts avdrag, eller en sänkning av en icke existerande ”flyttskatt”. Nya subventioner så att bostadspriserna kan fortsätta att stiga och göra det ännu svårare för ungdomarna att komma in på bostadsmarknaden.

Men, det är inte flera dyra bostadsrätter som vi pensionärer behöver utan billigare och bra hyresbostäder, vilket vi inte kan få så länge som byggbolagen kan tjäna 43 procent mer på att bygga bostadsrätter genom statens generösa subventioner till privata bolåneräntor. De lyckligt lottade pensionärerna som får stora reavinster på sin bostad skall inte heller behöva låsa fast sin reavinst i nya höga lån för dyra bostadsrätter,

Men, det är inte flera dyra bostadsrätter som vi pensionärer behöver utan billigare och bra hyresbostäder, vilket vi inte kan få så länge som byggbolagen kan tjäna 43 procent mer på att bygga bostadsrätter genom statens generösa subventioner till privata bolåneräntor

Rune Karlsson

arkitekt SAR/MSA

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel