Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rut-avdraget gör samhället mer jämställt

Man blir lite trött när man läser insändare om rut-avdraget, och att friska kvinnor skall minsann kunna städa själva.

Annons

Ja, friska kvinnor kan städa själva men det kan också friska män.

Det handlar nog mest om att köpa sig tid.

Vem tror på allvar att en kvinna skall kunna lägga ner lika mycket tid och kraft på sin karriär som en man om hon samtidigt skall ta hand om hem och hushåll?

Om man arbetar 50–60 timmar i veckan, vilket troligtvis krävs för att få högre chefsbefattningar, så vill man nog inte använda den lilla lediga tid man har till att städa, eller hur?

Om vi vill ha ett jämställt samhälle fullt ut med allt vad det innebär i utbildning och nerlagda arbetstimmar måste vi också kunna få redskapen för detta – eller ska vi kanske gå tillbaka till den tiden då en skolfröken eller sjuksköterska fick sluta sina anställningar när de gifte sig för att ta hand om man och hushåll?

De som vill avskaffa rut-avdraget är kanske mer inne på att konservera gamla sociala mönster än att värna om arbetets sociala status.

När det gäller rot-avdraget så är det väl bättre att det finns arbetstillfällen där man betalar skatt och sociala avgifter oavsett vem man bygger för (nu är det ju faktiskt inte bara höginkomsttagare som använder avdraget).

Avskaffa rot-avdraget och man kommer fortfarande att bygga för samma människor men med frågan ”med eller utan kvitto?”, och vi går miste om skatteintäkter som skall gå till vård, skola och omsorg.

Hushållsnära tjänster kommer inte att försvinna om rut-avdraget försvinner, det återgår bara till att bli mestadels svarta tjänster igen.

Nog är det väl bättre att ha riktiga arbeten där arbetsgivaren betalar skatt och sociala avgifter än att behöva smyga med sitt arbete och förlora värdefulla pensionspoäng, och dessutom får man bidra med sin inkomstskatt till välfärden.

Svarta arbeten är en klassfråga, och det är vi som sätter ribban för hur vi ser på arbetena om det är låg eller hög status.

Alla kan inte vara chefer man alla har rätt till ett ”vitt” arbete som man är stolt över – oavsett vad det är.

I dagens Sverige med hög arbetslöshet måste väl varje arbete som ger mig pengar i plånboken vara ett värdefullt arbete, eller hur?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare