Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rybak lär ut fiolspel under helgens festival Västerås

I helgen kommer 2 000 barn och ungdomar att spela, dansa och sjunga ihop runt om i Västerås.

En viss fiolspelande Alexander Rybak är ett klistrigt dragplåster, konstaterar Karin Heintz, projektledare för årets Musikrumfestival i Västerås.

 – Det är en stor grej, Rybak drar exceptionellt många. Deltagarantalet har ökat drastiskt i år. Alla som träffat honom säger att han är en otrolig inspirationskälla. Han ser barnen och verkar älska undervisningsdelen. Det ryktet har väl gått, jag vet att det är många som vill komma för hans skull.

– Sedan har det blivit mer av en kulturfestival, med både körsång, blås, stråkar och lite dans. Tidigare var det mer en blåsfest, säger Karin Heintz.

Det är sjätte året i rad som Musikrumfestivalen (Riksförbundet unga musiker, Rum) arrangeras i Västerås. Musikfesten drar unga musiker från hela landet samt en grupp från Norge. Även allmänheten bjuds in, sex scener är öppna för intresserade från fredag till söndag. Festivalen avslutas med en stor finalkonsert i Västerås konserthus där Alexander Rybak kommer att ha sällskap av hela 320 stråkspelande ungdomar som under helgen deltagit i hans workshop.

– Det kommer att bli jättehäftigt med över 300 stråkinstrument samtidigt, säger Karin Heintz.

– Det här har en jättestor betydelse för deltagarna, det fattade jag först förra året då jag var projektledare första gången. Jag blev överrumplad. Det är som en stor fotbollskupp, fast för musikvärlden där ungdomarna får träffa likasinnade och spela och uppträda med professionella musiker och orkestrar som Marinens musikkår. Det är jätteinspirerande för dem, fortsätter Karin och understryker att det även kommer att vankas både femkamp, disco och en rad workshops.

För oss andra är det alltså bara att ta sig ut på stan för att ta del av musicerandet. Förutom en stor parad genom city på lördag eftermiddag kommer det bland annat att ljuda från tre utomhusscener – en på Sturegatan, en utanför Växhuset och en nere i Gamla hamnen. Den som vill slinka in och lyssna till körsång och stråkar har chansen inne i Gallerian, i Centrumkyrkan eller i Konserthusets foajé.

– Paraden är en jättehäftig grej med tio orkestrar sammanlagt som avslutar på Fiskartorget med Marinens musikkår. Sedan har vi en körtävling i Växhuset på fredag klockan 12.30 och en parallell blåsorkestertävling parallellt i Konserthuset 8.30 på söndag morgon. Dörrarna står öppna och det kostar ingenting. Det finns mycket att lära så det är bara att välja och vraka, säger Heintz.

För att genomföra hela musikkalaset bidrar Västerås stad med 150 000 och landstinget med 100 000 kronor. Resterande bekostas av deltagaravgifter.

Alexander Rybak

Alexander Rybak representerade Norge i Eurovision Song Contest 2009 i Moskva, Ryssland och vann stort med 387 poäng. Det blev rekord inom festivalens historia. Låten ”Fairytale” komponerades av Rybak själv och framfördes tillsammans med den moderna folkdansgruppen Frikar. Alexander Rybak är född 1986 i Minsk i Vitryssland och är verksam i Skandinavien och Östeuropa.

På söndag uppträder han tillsammans med 320 unga musiker på Stora scenen i Västerås konserthus.