Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rydh kritisk till kulturprojekt i Västerås

På Facebook hävdar den förre landshövdingen att politikerna misskött länsmuseet och misshandlat teatern.

När VLT ringer upp Jan Rydh vidhåller denne sin kritik. Han förväntar sig betydligt mer än enbart ett Äventyrsbad i Kokpunkten.

– Kokpunkten var mitt skötebarn när jag var lands-hövding. Det sista jag gjorde innan jag slutade 1999 var att byggnadsminnesförklara det gamla Ångkraftverket, säger Jan Rydh.

Han gillar att man börjat bygga på det nya upplevelsebadet, men vill även se ett museum och ett forskningscentrum på området.

– Det får inte bara bli kommersiella aktiviteter av det hela. Ångkraftverket är ett byggnadsmonument som ska visas upp och användas. Varför inte göra något med Högskolan också, säger Jan Rydh.

– Gör Ångkraftverket till ett energitekniskt centrum och låt länsmuseet utvecklas till ett riktigt länsmuseum, inte till ett krympt.

På Facebook säger du att Västerås och landstinget också misskött sitt ”Länsmuseum” och misshandlat sin Teater?

– Jag svarar en annan person och gör inte ett allmänt inlägg. Det är länge sedan jag jobbade i Västerås så jag vill inte sitta här och tycka. Det finns mycket positivt med staden också, och jag hade själv en fantastisk tid där.

Inget fel med den lokala kulturpolitiken alltså?

– Det som präglat Västerås är snarare att politikerna inte varit så förstående för sitt kulturarv. Jag har läst om turerna kring teatern. Först säger man upp personal, och så börjar man om på nytt. Vad handlar det om?

När Jan Rydh jämför Västerås med Norrköping som också är en stor industri-region blir den inte till Västerås fördel.

– Norrköping har gjort allt det Västerås missat. I Västerås har man inte haft kultur-arvet som sin viktigaste punkt. Det enda undantaget är Konserthuset.