Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rymde i Skultuna - återfanns i Stockholm

(Uppdaterad 22.50) Dömd mördare rymde under en beledsagad resa i Skultuna på måndagseftermiddagen men greps i Stockholm under kvällen

Annons

Den 43-årige mannen, som dömdes för mordet på en 44-årig man vid Kokpunkten i Västerås september 2012, avvek under vad som rättspsykiatrin kallar "beledsagad resa" strax före klockan 14 på måndagseftermiddagen i Skultuna där han besökte en släkting.

Men hans tid i frihet blev inte så lång - strax före klockan 22 kunde 43-åringen gripas i Stockholm.

Detta sedan tips inkommit till polisen. 43-åringens bild cirkulerade i många tidningars nätupplaga, däribland vlt.se:s. Bilden har nu dragits tillbaka sedan 43-åringen återfunnits - han är inte längre något möjligt hot mot allmänheten och därför finns inte längre allmänintresset för att ha hans ansikte på vlt.se:s sidor.

43-åringen var alltså inte på en bevakad permission som uppgavs inledningsvis - en sådan innebar rätt att vistas ute mer eller mindre självständigt. Beledsagad resa sker under mer kontrollerade former till för patienten viktiga angelägenheter.

Han har flera släktingar i Skultuna och polisen vill inte uppge vem av dem som besöktes.

Mannen har sedan domen suttit på rättspsyk i Sala och det är också dit han så snart som möjligt efter gripandet - antingen under natten till tisdagen eller tisdag morgon - återförs.

Polisen gick ut med rikslarm och sökte honom med alla tillgängliga resurser. .

Det är oklart under vilka omständigheter han försvann.

När förvaltningsrätten senast, i november 2013, prövade frågan om 43-åringen skulle vara fortsatt inlåst konstaterade förvaltningsrätten att han sedan han överlämnats till rättspsykiatrisk vård hade han inte velat samarbeta med personal eller medverka i samtal och riskbedömningar.

Chefsöverläkaren nämnde inför rätten de psykiska sjukdomar som föranledde att 43-åringen fick psykiatrisk vård och inte fängelse, och skrev att det var "riskfyllt att föreslå några som helst friförmåner".

Vid nödvändiga utflykter som läkarbesök åtföljdes 43-åringen åtminstone i november av tre ur personalen.

Chefsöverläkaren skriver "Utifrån (43-åringens namn) komplicerade diagnosbild är den potentiella risken mycket svårbedömd och någon strukturerad riskbedömning har inte kunnat göras".

Det är inte känt om någon sådan strukturerad riskbedömning kunnat göras sedan domen.

Annons