Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rymmare fick hjälp av vänner

Sommaren 2010 rymde en intagen ungdom från Sundbo behandlingshem, men kunde snabbt infångas. Nu har två av hans vänner dömts för medhjälp.

Det var den 10 juni som de två – en man och en kvinna, båda 26 år gamla – från en Stockholmsförort begav sig med bil till Fagerstatrakten.

Samtidigt bad den intagne ynglingen på Sundbo, dömd till sluten ungdomsvård, om att få gå en promenad, vilket han fick, åtföljd av en vårdare. Vårdaren såg hur en bil stod på andra sidan en sjö och ynglingen tittade dit på ett märkligt sätt. En kort stund därefter kom bilen körande snabbt, tvärstannade framför ynglingen som hoppade in och for iväg.

Vårdaren larmade polisen som snabbt kunde stoppa bilen. Ynglingen fördes tillbaka till Sundbo.

De båda vännerna till ynglingen förklarade inför rätta att de inte tänkt hjälpa någon att fly, att de bara ville skjutsa en kompis de inte hade en aning om satt inne på slutet ungdomshem.

Tingsrätten fann att mannen definitivt varit medveten om att ynglingen satt inne och att det var fråga om att hjälpa honom loss, däremot kanske kvinnan kan ha varit omedveten fram till fritagningen. Men hon borde insett att det var fråga om flykt senast då, anser tingsrätten.

Mannen döms därför till 130 dagsböter à 50 kronor – sammanlagt 6500 för främjande av flykt medan kvinnan får något lägre dagsböter, 100 à 50 kronor, sammanlagt 5000 kronor för samma brott.