Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rysskräcken sprids över Sverige

SVT:s försvarsdebatt den 18 januari gick i det kalla krigets tecken. I Sverige handlar det nu om svensk militär upprustning i stället för social upprustning. Och annat är inte att vänta då vi nu kommer att bli medlemmar i Nato. Förberedelserna är redan i full gång. Värdlandsavtalet undertecknat och nu ska Sverige också bistå med kostnaderna för supermaktens krigsgalenskaper.

Sverige kan inte ensamt klara sitt försvar, utan är i behov av andra för att klara sina försvarsangelägenheter. Endast en vecka beräknas Sverige kunna hålla stånd mot en angripare, sedan behöver vi hjälp av någon annan, och denne skulle då vara världens största krigsmaskin, Nato.

Detta tycks majoriteten av riksdagens ledamöter vara ense om. Där tycks man vara helt förblindad av den rysskräck som återigen sprids över vårt land. Ryssland har alltid betecknats som vår arvfiende, den mest aggressiva och opålitliga. Detta är den politik som hade sin högkonjunktur under det kalla krigets dagar. Det var en tid som varken svenskar eller ryssar önskar sig tillbaka. Speciellt inte ryssarna som fick offra över 20 miljoner efter Hitler-fascismens härjningar i deras land. Att detta land skulle vara berett att starta masslakt i något annat land är föga trovärdigt.

Inte heller vi svenskar är beredda att gripa till vapen, då vi klarade oss undan det andra världskrigets fasor och balanserade oss igenom det kalla krigets hotfullhet. Vi väljer den svenska neutraliteten och alliansfriheten. Om detta borde det råda enighet också i den svenska riksdagen.

Sven-Olov Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare