Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen har väl undgått att det råder en extrem värmebölja över Ryssland och har gjort så en längre tid.

 I Moskva var medeltemperaturen för juli månad 8 grader högre än normalt och den 29 juli noterades den högsta uppmätta temperaturen i huvudstaden sedan mätningarna började 1879 med 38,2 grader. En av mina semesterveckor spenderade jag i Ukrainas huvudstad, Kiev.

Även där hade ryssvärmen kopplat greppet och det blev en mycket svettig vecka med temperaturer omkring 35 grader varje dag. Det var faktiskt riktigt skönt när vi landade på Arlanda och steg ur planet i 16 grader och regn. Kan bara tänka mig hur det skulle vara att stå ut med sådan hetta i över en månads tid. I Lukhansk i ostligaste Ukraina tangerades den 1 augusti landets tidigare temperaturrekord på 41,3 grader.

Här i Sverige fick

vi ju också känning av ryssvärmen under framförallt första halvan av juli och värmen kulminerade den 11 då många rekord noterades. I Målilla uppmättes då 35,0 grader vilket är den högsta temperaturen i Sverige sedan juli 1994.

I Lund visade kvicksilvret på 34,3 grader vilket är den högsta temperaturen sedan mätningarna började 1753. I Söderhamn fick man natten mellan 3 och 4 juli uppleva en tropisk natt, då temperaturen aldrig sjönk lägre än 21 grader.

SMHI:s väderredakton/Hampus Sellman