Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: 120 miljoner mindre till västeråsarnas välfärd

I vårbudgeten ger regeringen sken av att jobbkrisen snart är historia. Förvisso finns det ljus-glimtar framöver, men jobbkrisen är långt ifrån över.

Antalet arbetslösa blir kvar på en hög nivå de närmaste åren. Många människor får därmed en sämre ekonomi. Regeringens försämringar i arbetslöshets- och sjukförsäkringen leder också till att fler tvingas söka hjälp hos socialtjänsten.

I det läget drar regeringen in 12 miljarder kronor i konjunkturstöd från kommunsektorn. Det bygger på en optimistisk bedömning av hur antalet arbetade timmar ökar. Varken Konjunktur-institutet eller Riksbanken står bakom bedömningen. Ledande TCO-are och bankekonomer menar att regeringen gjort en glädjekalkyl.

För oss västeråsare betyder regeringens vårbudget att det blir över 120 miljoner kronor mindre till välfärd 2011 jämfört med i år. Mindre pengar betyder tuffa sparkrav på verksamheterna. Det blir sämre i stället för bättre välfärd för västeråsarna.

Vi socialdemokrater bryr oss om hur västeråsarna har det. Vi hade gärna använt de pengar som regeringen nu drar in till förbättringar för barnen i förskolan och skolan liksom till insatser mot ungdomsarbetslösheten. Men så blir det ju inte om regeringen får som den vill.

Det finns inga genvägar till hög kvalitet i exempelvis förskolan, skolan och äldreomsorgen. Det behövs välutbildade förskollärare, barnskötare, lärare, undersköterskor och andra medarbetare. Kostnaderna betalar vi tillsammans via skatten.

Mer och inte mindre måste satsas på barnen och de unga i Västerås. Därför vill vi återställa kommunalskatten till 2006 års nivå. Det ger 65 miljoner kronor, pengar som vi i första hand vill satsa på barnen och de unga.

Alla barn ska ha rätt till förskola och fritids. Barn till föräldralediga och arbetslösa ska ha rätt till förskola fem timmar om dagen. Föräldrar med låga inkomster ska slippa att betala avgift.

Det finns 1 800 arbetslösa ungdomar i Västerås. Många av dem saknar gymnasiebetyg. Därför vill vi ha ett kunskapslyft för ungdomar. Vi vill också satsa mera på studierådgivning och öka insatserna för praktik och arbete. De unga måste få en tro på framtiden.

Nu får vi sätta vårt hopp till att det rödgröna samarbetet på riksplanet har en mera positiv syn på den kommunala välfärden än den borgerliga regeringen. Valet i september är avgörande på många sätt för hur Sverige och Västerås ska utvecklas i framtiden.

kandidat i valet till Västerås kommunfullmäktige

talesperson i ekonomiska frågor för Socialdemokraterna i Västerås

Ulla Persson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel