Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Borgerlig politik svälter skolan i Västerås

Utan en gymnasieexamen är det svårt att hävda sig på dagens arbetsmarknad. Därför är det alarmerande att endast 79 procent av flickorna och 74 procent av pojkarna fullföljer sin gymnasieutbildning inom tre eller fyra år.

Att minska avhoppen från gymnasie-skolan borde vara en av regeringens huvudsakliga prioriteringar då långtidsarbetslöshet är långt vanligare bland unga som saknar en fullständig gymnasieutbildning. För att minska den höga ungdomsarbetslösheten är det oerhört centralt att öka andelen elever som tar en gymnasieexamen.

I detta allvarliga läge väljer regeringen att göra kraftiga budgetnedskärningar på gymnasieskolan. Regeringen hänvisar till gymnasiereformen men kan samtidigt inte visa hur den ger lägre kostnader för kommunerna. Över partigränserna har man i Sveriges Kommuner och landsting (SKL) framhållit att kostnaderna snarare kommer att öka med den nya gymnasieskolan.

Regeringen kapar anslagen till gymnasieskolan med totalt 675 miljoner kronor nästa år. För Västerås kommun innebär det drygt 9,8 miljoner kronor. Där går vi rödgröna i Västerås in under 2012 och kompenserar för bortfallet. Detta innebär att det inte blir någon neddragning på gymnasieskolan i Västerås.

Gymnasieskolan är redan i dag under stark press på grund av minskade elevkullar och överetablering av skolor. Det går dock inte att komma åt de stora avhoppen från gymnasieskolan om man samtidigt väljer att skära ned på gymnasiet. Hela idén är absurd.

Det är ju så att man undrar vad Elisabeth Unell (M) egentligen tycker. Som Modera-ternas gruppledare i Västerås kommunfullmäktige men även ledamot i SKL:s styrelse, som kritiserat regeringen, är hon väldigt tyst. Vad gör hon för att påverka sina partivänner i regeringen? Det är ju de som fattar dessa ogenomtänkta beslut!

Även Roger Haddad (FP) är svaret skyldig på denna fråga. Det är hans parti, hans partiledare och det utskott han själv sitter i som står bakom denna befängda idé. Haddad har generellt ett högt tonläge i debatten kring satsningar på skolan men att han själv och hans parti driver igenom enorma besparingar på gymnasieskolan fram till 2015 det håller han väldigt tyst om.

Konsekvensen i Västerås av detta blir att vi får avstå från andra satsningar för att kunna göra denna satsning på gymnasie-skolan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel