Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Den nya Centern förlöjligar svensk välfärd!

Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) vill protestera mot dagens arbetsmarknad genom kampanjen ”Clownen”, iförda gröna näsor. Med dessa går de sedan omkring på gator och torg och förlöjligar bland annat facken och kräver sänkta ingångslöner för unga. Slagorden är ”Fuck facket 4-ever” (= ”knulla facket för all framtid”) och ”Arbetsmarknaden är ett jävla skämt”! Detta händer samtidigt som media avslöjat hur McDonalds systematiskt blåser sin unga personal på övertidsersättning, fuskar med de anställdas tidlistor och tvingar dem ofta att jobba gratis.

Det är trist att läsa om denna ungdomskampanj, särskilt som CUF:s clownbudskap egentligen är ett indirekt stöd till alla som vill lönefuska. Den gamla Centern begrep förr att lönerna på sikt pressades neråt för 30-åringarna, om arbetsgivarna såg att det blev billigare att anställa några 18-åringar. Den nya Centern har anammat en helt annan målbeskrivning av verkligheten, där det i dag är helt legalt att håna de fackliga organisationerna.

I sin bok Min dröm om Sverige (maj 2006) beskriver Maud Olofsson (C) Sverige som ett land som ekonomiskt blivit bortsprunget av andra länder, och att svenskarna har blivit för passiva. ”Vi måste bli fler flitiga bävrar, och färre matade fågelungar.”

Är påståendet sant? Passiviserar verkligen den svenska modellen befolkningen och att det därför vore bättre att skära i välfärden för att ”hungriga vargar jagar bäst”? Internationell forskning visar dock att det är precis tvärtom. Sverige ligger tillsammans med övriga nordiska länder i topp i nästan alla mätningar av konkurrensförmåga i en global värld. Och det redan innan Alliansen kom till makten!

Den amerikanske forskaren Richard Florida har till exempel kommit fram till att Sverige ligger etta i världen när det gäller kreativitet, där just en rad ingredienser i den svenska modellen skapar denna världsledande position. Sverige har lyckats väl med att kombinera tolerans, talang och teknologi, och Florida sätter i sin forskning fingret på det som varit välfärdsstatens stora projekt – att med kollektiva medel befria individerna och ge alla möjlighet att förverkliga sina livschanser.

Tittar vi på WEF:s rapport (Världsekonomiskt forum som är en oberoende stiftelse som drivs av ledare inom banker, storföretag, politik, forskning och organisationer från hela världen) så hyllas de nordiska länderna för den makroekonomiska miljön, de goda statsfinanserna, ett klimat av öppenhet och ärlighet, låg grad av korruption, högt kvalificerad arbetskraft samt för att ligga i frontlinjen för ny teknologi.

I den nyutkomna boken Jämlikhetsanden av Richard Wilkinson och Kate Picket med 50 års forskningserfarenhet bekräftar de, att de fyra mest jämlika av de rika 23 länder de granskat var Japan, Norge, Sverige och Finland. De visar i sin bok att i de mer jämlika samhällena lever man gott, har högre levnadsstandard och en mycket bättre social miljö. De berör tilliten som finns i ett samhälle och hur väl människor kommer överens. Att vi litar på varandra är både bra för ekonomin och för att vi ska må bra.

Vi socialdemokrater känner stolthet över de jämlikhetsframsteg och välfärd vi under många decennier varit med om att skapa i vårt land. Men vi räds stort över den allt större klasskillnad som allt snabbare ökat de senaste åren. Inte minst över den höga ungdomsarbetslösheten, som i dag är 28 procent. Centern borde därför inte förlöjliga den svenska välfärden utan i stället börja inse att det är de som nu styr och styrt landet de senaste fyra åren. Man kan inte alltid skylla på andra och glömma bort att socialdemokraterna hade lägre arbetslöshet samt överskott i statskassan, när regeringsansvaret överlämnades i slutet av år 2006.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel