Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Det är största möjliga avkastning till ägarna som är problemet

Jag lyfter min oro kring att nationella och inter-nationella riskapitalbolag nu tar över allt fler av de skolor som drivits av entusiaster, vars drivkraft varit att utveckla en bra skola.

Jag försökte belysa ett stort övergripande samhälls-problem och Roger Haddad gömmer sig bakom luddiga formuleringar om att ”det är inte alla friskolor som går med vinst”. Vinsten är inget problem så länge den åter-investeras i verksamheten. Det är största möjliga avkastning till ägarna som är problemet.

När sedan själva syftet för riskkapitalbolag att äga skolföretag är att efter ett antal år sälja dessa vidare med hög vinst blir det ännu värre.

Jag ser en mycket oroande utveckling och välkomnar den debatt som pågår om stora vinster inom offentligfinansierad verksamhet. Det är inte riskkapital-bolagens skatteflykt som är problemet utan deras själva syfte. Det är här politiken ska kliva in och ta ansvar.

Vad som behövs är en reglering av i vilka ägandeformer offentlig finanserad verksamhet får drivas. Jag skulle vilja se en ny ägandeform som kombinerar aktiebolagens smidighet med en spärr mot vinstuttag och snabba klipp vid försäljning.

Med en sådan reglering skulle offentligt och alternativt driven verksamhet kunna utvecklas sida vid sida till gagn för hela samhället.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel