Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Det går inte att sätta en tidsgräns för sjukdom

Förra måndagen kom regeringen med de sedan länge utlovade förslagen till förändringar av den hårt kritiserade sjukförsäkringen.

Tyvärr blev det mer retorik än politik när de borgerliga partierna genom sitt utspel försökte ge sken av att rätta till problemen. Om regeringen hade hoppats att den omfattande kritiken skulle tystna blev man nog besviken.

De borgerliga partierna i regeringen upprepar gång på gång att sjukförsäkringsreformen är en framgång. Men med över 45 000 utförsäkrade, ökande antal sjukskrivna och fler unga förtidspensionärer blir talet om en lyckad reform alltmer ihåligt.

De marginella förändringar regeringen nu föreslår visar tydligt att man inte har lyssnat på den massiva kritiken från de drabbade, läkarna, kyrkorna och många andra. Man har helt enkelt inte förstått huvudproblemet med sjukförsäkringsreglerna. Det går inte att sätta en tidsgräns för sjukdom. Sjukdomar låter sig inte styras av administrativa tidsgränser och människor blir inte friskare för att de blir fattigare.

Det är uppenbart för de allra flesta att regeln om utförsäkring måste tas bort. Men i stället talar regeringen om ”ett något utökat utrymme för individuella bedömningar” och föreslår en oskälighetsprövning. Ingen vet i dag hur sjuk man ska vara för att omfattas av undantaget. Inte heller vet vi hur många av de tiotusentals personer som är på väg att utförsäkras som kommer att omfattas, det vill inte regeringen berätta, annat än att det ”inte kommer att vara väldigt många”.

Vi behöver en sjukförsäkring som grundas på arbetslinjen, och som ger människor chansen att faktiskt komma tillbaka till arbete. Då krävs omfattande satsningar på rehabilitering, en aktiv arbetsmarknads-politik så att människor inte fastnar i långtidsarbetslöshet och en arbetsmarknad som är beredd att ge människor chansen att visa vad de kan bidra med. Då behövs tidsgränser för den enskildes rätt till rehabilitering och stöd, i stället för administrativa tidsgränser för sjukdomen.

Det är självklart att alla som kan ska jobba. Samtidigt ska man veta, att om man blir sjuk och inte kan arbeta, ska man få tillgång till en försäkring som både ger rätt till snabb rehabilitering tillbaka till arbete och ekonomisk trygghet under den tid det tar. Ingen ska behöva gå från hus och hem för att man har oturen att bli sjuk.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel