Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Folkpartiet ger dubbla budskap om löner

Bengt-Åke Nilsson (FP) har den senaste tiden högljutt argumenterat för höjda lärarlöner i de flesta fora han verkar i. Döm om min förvåning när jag läser om det senaste folkpartistiska utspelet om att sänka ingångslönerna för unga ”tydligt lägre än genomsnittslönen”. Hur går denna retorik ihop? Ska vi tolka det som att det bara är vissa yrkesgrupper som ska få sänkta ingångslöner?

Min följdfråga blir således; vilka grupper vill Folkpartiet sänka lönen för? Är det undersköterskorna som i Västerås har en genomsnittslön på 21 300 kronor? Kanske socialsekreterarna med en genomsnittslön på 26 100 kronor? Är det fritidspedagogerna som har en genomsnittslön på 24 600 kronor?

Vilka av Västerås stads mångt över 100 yrken är det man tycker har så oskäligt höga ingångslöner? Eller är det så att det bara är den privata sektorn som detta förslag vänder sig till? Man blir minst sagt förvirrad av den folkpartistiska politiken.

Hur ska Folkpartiet motivera unga människor att utbilda sig, och vi behöver personer med god utbildning på arbetsmarknaden, med löner som är ”tydligt lägre än genomsnittslönen”? Och hur länge ska unga vuxna ha denna lägre genomsnittslön? Och hur länge är man ung enligt Bengt-Åke Nilsson och Folkpartiet? När och hur ska de så småningom komma ifatt?

Vad är det för framtid Folkpartiet och Nilsson vill erbjuda unga människor? Tyd-ligen en där unga ska användas som billig arbetskraft, så länge de inte är lärare. Det är tur att det inte är Nilssons Folkparti som sätter lönerna utan att detta görs av arbetsmarknadens parter.

Jag vill se en framtid där vi inte konkurrerar med låga löner utan med kompetens. Det största problemet är inte att vi har för höga ingångslöner, det är att vi har för låga genomsnittslöner.

I Folkpartiets vision skulle deras förslag i praktiken betyda en omfattande löne-dumpning, och då kan man ställa sig frågan om det verkligen är den vägen vi vill gå.

Västerås behöver kompetenta, toleranta och välutbildade personer. Det uppnår vi inte genom att sänka löner.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel