Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Förskolan ger barnen en bra start i livet

Låt oss slå fast: förskolan är till för barnen. Det är genom att utveckla kvaliteten som barnen kan utvecklas och stärkas som individer. Förskolan är faktiskt den välfärdsverksamhet som flest är nöjda med. Låt oss samtidigt konstatera att för de flesta föräldrar skulle det vara omöjligt att kombinera barn och arbete om inte förskolan fanns.

Strax före årsskiftet presenterade Krist-demokraternas familjepolitiska arbetsgrupp några tankar kring sitt arbete. Förslagen från Kristdemokraterna om framtidens barn-omsorg verkar mest gå ut på att vrida tillbaka klockan. Barnomsorgen ses som något negativt och leder enligt partiet till ofrihet för barnfamiljerna. Redan i dag stressar föräldrar för att hämta och lämna sina barn. Många känner också dåligt samvete för att barnen ibland får långa dagar på förskolan. Nu vill Krist-demokraterna införa stämpelklocka på förskolorna och belöna de föräldrar vars barn vistas minst på förskolan.

Det är väldigt tydligt att när Krist-demokraterna presenterar ny politik så är det en återgång till det gamla, mindre fokus på jobb och minskad jämställdhet som är resultatet.

Socialdemokraterna vill satsa på personalens pedagogiska kompetens och investera i kompetensutveckling av förskolans personal. Vi vill också stärka förskolans kunskaps-uppdrag och kvalitetssäkra all förskoleverksamhet.

Vi vill göra det lättare för föräldrar att kombinera arbete och familj genom att öka tillgången till barnomsorg på kvällar, nätter och helger. I Västerås har de som arbetar skift, helger och nätter möjlighet att under trygga former få sitt behov av barnomsorg tillgodosett. Vi vill stimulera så att andra kommuner i ökad utsträckning erbjuder barnomsorg på kvällar, nätter och helger.

Förskolan ska vara en plats där barn från olika miljöer möts och segregation motverkas. Inga barn ska utestängas därför att det är för dyrt eller för att de har föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga med yngre syskon. Vi socialdemokrater har därför tidigare infört maxtaxan och sett till att alla barn getts rätt att gå i förskolan. Något som har varit väldigt uppskattat av föräldrar i hela landet.

I Västerås, med rödgrönt styre, klarar vi platsgarantin. Alla barn får en förskoleplats inom fyra månader. Men antalet kommuner som inte lever upp till platsgarantin har ökat kraftigt de senaste åren. Föräldrarnas möjlighet att hävda sin rätt till förskoleplats gentemot kommunen skulle troligen behöva stärkas. Vi vill se en bred översyn som analyserar frågan i dess olika delar. Vi vill också utöka tiden som barn till arbetslösa och föräldralediga har rätt till förskola, och så vill vi säkra syskonförturen i skolor och förskolor.

Mot våra förslag till att förbättra förskolan står den borgerliga regeringens kommunala vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng, som innebär att resurser tas ur förskolan.

Vi vill satsa på förskolan för att den ger barnen en bra start i livet, bidrar till en modern arbetsmarknad och leder till att både kvinnor och män kan göra karriär och arbeta.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel