Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S) förvånade över tappet

 
Val 2010
Visa alla artiklar

(Uppdaterad 22.10) VLT:s Petter Söderbäck rapporterar från Socialdemokraternas valvaka i Folkets hus i Surahammar.

Ett 40-tal personer har samlats i Folkets hus för att valvaka med Socialdemokraterna i Surahammar. Kommunalrådet Britt-Inger Fröberg är nervös.

På en skärm i lokalen visar Valmyndighetens statistik, på en annan valvakor från TV. När det preliminära resultatet för riksomröstningen kom såg kommunalrådet Britt-Inger Fröberg sammanbiten ut.

- Nu är det nervöst, framför allt för riksresultatet, säger hon.

I kommunen tror hon att partiet håller sig kvar vid makten, men hon är inte säker att det blir med egen majoritet.

Hur har valrörelsen känts?

- Det har varit tugnt, men sista veckan tycker jag att de varit duktiga i debatterna och det har känts som att det vänt, säger Britt-Inger Fröberg.

På valvakan bjuds på mat och dryck –och underhållning i form av klassiska arbetarsånger. Stämningen är dock fortfarande ganska dämpad. När endast ett par av länets valdistrikt är räknade och (S) står på 48 % i länet åker kamerorna dock fram.

- Man får glädjas åt det man kan, skrattas det i lokalen.

Klockan är 21.40 när det första valdistriktet i Surahammar har räknats i riksdagsvalet, Bruket och Landsbygd, blir det tyst bland de som samlats framför valskärmen. Resultatet är inte positivt för partiet. Centerpartiet har också backat, men mest upprör de ökade siffrorna för Sverigedemokraterna.

Vid 22-tiden har alla valdistrikt utom ett i Surahammar räknats. (S) har tappat drygt 4 procentenheter i riksdagsvalet i kommunen, vilket är ungefär som i riket i stort.

- Det förvånar mig lite, jag trodde nog att vi var rödare här än i övriga landet, säger Britt-Inger Fröberg.

(C) ser också ut att tappa i riksdagsvalet, medan (M) och (SD) går starkt framåt.