Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"S framstår som den svaga länken"

Socialdemokraterna satsar på ett lag av företrädare. Men partiet har just nu störst problem av de rödgröna oppositionspartierna.

I går presenterade Socialdemokraterna fyra mål och sin toppade laguppställning inför valet. Det var inga överraskningar, utan idel välkända namn som bland andra Sven-Erik Österberg, Ylva Johansson, Thomas Bodström och Carin Jämtin. De fyra målen handlade om 80 procents sysselsättning, minst hälften ska studera på högskola och universiteten, minskad barnfattigdom och minskat socialbidragsberoende.

Det lär inte vara många som är för minskad sysselsättning, sämre möjligheter att studera, fler fattiga barn eller ökat socialbidragsberoende. Det blir därför, som så ofta, först när konkreta förslag läggs fram för att nå målen som de politiska skiljelinjerna kan bli tydliga.

Här var partiledaren Mona Sahlin inte särskilt konkret, utöver att utlova mer och högre bidrag. Här finns en del att ta fasta på också för regeringen, som att studenter med barn kan behöva bättre stöd eller att underhållsstödet inte har höjts på ett tag. Men det är svårt att tro att högre bidrag i sig skulle varaktigt lösa problemen. Det kan bara fler jobb. Här återstår att se vad Socialdemokraterna och de andra rödgröna partierna kan enas om.

Det är i sig en sympatisk tanke att låta fler komma till tals i stället för att fokusera intresset på partiledaren och ytterligare någon. Tidigare har Socialdemokraterna ofta haft ett vallokomotiv vid sidan av partiordföranden, men den här gången skall det bli en bredare laguppställning. Upplägget kan misslyckas, medieintresset har sin egen logik. Men det ligger i linje med Mona Sahlins inriktning att framstå mer som lagledare. Det gäller både mot det egna partiet och i det rödgröna samarbetet.

Normalt brukar mindre partier förlora på att nära samarbeta med större. I den borgerliga Alliansen finns också en oro över att de mindre partierna inte får tillräckligt utrymme. Men i det rödgröna samarbetet framstår förvånande nog snarare Socialdemokraterna som den svaga länken.

Vänsterpartiet hankar sig fram och Miljöpartiet ligger mycket bra till. Socialdemokraterna hamnar däremot i opinionsmätningar under eller i närheten av det katastrofala valresultatet 2006. De grönas Maria Wetterstrand har högre förtroendesiffror än Mona Sahlin. I storstäderna har Socialdemokraterna svårt att hävda sig främst mot Miljöpartiet och Moderaterna.

Utanför större städer klarar sig Socialdemokraterna bättre, kärnväljarna ser ut att vara kvar. Många av de väljarna kan dock ligga långt från Miljöpartiets politiska inriktning. I går visade en opinionsmätning att de flesta socialdemokratiska väljarna vill behålla kärnkraften, medan partiet vill avveckla den tillsammans med de gröna.

Moderaterna riktade nyligen hård kritik mot Miljöpartiet, som beskylldes för att utarma glesbygden med skyhöga bensinpriser, avvecklad kärnkraft och kilometerskatter. Den här attacken kanske inte främst påverkar Miljöpartiets medelklassväljare i större städer, utan riktar sig i praktiken snarare till Socialdemokratiska väljare ute i landet.

Det är således ingen lätt uppgift för den socialdemokratiska laguppställningen. Den skall hålla ihop den rödgröna alternativet och företräda en politik som ibland går på tvärs med de egna kärnväljarna.