Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Ge besked om hyrorna

Moderaternas öppning för att införa marknadshyror riskerar att leda till kraftigt höjda hyror i stora delar av landet. Det skulle tvinga folk att flytta från sina hem och därigenom öka otryggheten. Detta visar en färsk rapport från Ramböll som gjorts på uppdrag av Hyresgästföreningen.

Vid ett införande av marknadshyror riskerar hyresgäster chockhöjda hyror på tiotusentals kronor om året.

Moderaternas otrygghetschock står i bjärt kontrast mot Socialdemokraternas politik. Vi vill bekämpa bostadsbristen genom att fler hyresrätter och studentbostäder med rimliga hyror ska byggas. Det är så vi bygger ett tryggare Sverige för alla.

Ungefär tre miljoner människor i Sverige bor i dag i en hyresrätt. Vid ett införande av marknadshyror riskerar hyresgäster chockhöjda hyror på tiotusentals kronor om året. Det är en politik som slår mot vanligt folks trygghet.

Moderaterna har i olika sammanhang uppgett att partiet vill införa marknadshyror. Partiets bostadspolitiske talesperson Mats Green har på en rak fråga svarat att partiet vill införa marknadshyror och under den senaste kongressen fattade partiet beslut om att verka för en infasning av ett nytt och "mindre reglerat hyressättningssystem”.

Även Sverigedemokraterna har öppnat för att införa marknadshyror.

MUF:s ordförande Benjamin Dousa utropade efter kongressens beslut en seger för marknadshyror. Ulf Kristersson är däremot mer svävande i frågan men manar samtidigt folk att lyssna till nationalekonomen Assar Lindbeck, Sveriges främste förespråkare av marknadshyror.

Även Sverigedemokraterna har öppnat för att införa marknadshyror. I en intervju från den 25 november 2017 säger deras ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt att han är beredd att diskutera åtgärder som går i den riktningen. Och att om den friare hyressättningen fasas in över tid gör förslaget mer intressant.

I Helsingfors höjdes hyrorna över 40 procent på fem år utan att antalet färdigställda bostäder ökade efter avregleringen av hyresmarknaden 1995. Detta visar tydligt att lösningen för fler bostäder och rimliga hyror som vanligt folk har råd med stavas inte marknadshyror.

Moderaterna verkar ha en övertro på marknadens möjligheter, inte minst Kristersson själv. Under hans tid som kommunpolitiker i Stockholm sålde staden ut 26 000 hyresrätter ur allmännyttan till kraftiga underpriser samtidigt som bostadskön växte.

Istället för att sälja ut allmännyttans hyresrätter vill vi bygga fler hyresrätter. Därför var en av våra första reformer efter valet 2014 att inrätta ett särskilt investeringsstöd för att bygga 15 000 nya billiga hyresrätter och studentbostäder årligen. Det har hittills lett till att 11 300 hyresrätter och studentbostäder beviljats stöd och att hyrorna kunnat sänkas så att fler människor med vanliga löner har råd att bo i nyproducerade hyresrätter.

I bostadsbygget Tornet i Örebro har man fått ner priserna ordentligt genom investeringsstödet, en nybyggd trea kommer där kosta cirka 7 500 kronor i månaden istället för 11 000 kronor. Det stödet vill Moderaterna ta bort.

Om detta handlar valet i september 2018. Vi vill se ett starkare samhälle med en bostadspolitik som inte lämnar någon utanför. Mot detta står en Moderat politik som leder till ökad otrygghet. Vi socialdemokrater vill värna om allas rätt till en bostad, oavsett storlek på den egna eller föräldrarnas plånbok. Vi vill se ett starkare samhälle med en trygg bostadspolitik.

Magdalena Andersson (S)

finansminister

Magnus Johansson (S)

riksdagskandidat för Socialdemokraterna i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel