Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S) i Sundbyberg: Bråttom att hitta en lösning för Mälarbanan

Stockholm-Mälardalen är en tillväxtregion i brådskande behov av investeringar. Mälarbanan är idag mycket hårt ansträngd och för att lösa dagens problem behövs fyrspårsutbyggnad på hela sträckan Kallhäll-Tomteboda till 2017 när Citybanan förväntas stå klar. Där är vi helt överens, Gunnar Anell (M) och jag.

De illavarslande rapporterna från Trafikverket pekar dock mot att kapacitets-utbyggnaden väntas stå klar först närmare 2030. Det är lika förvånande som beklagligt att den del av sträckan där effekterna är som mest påtagliga, genom Sundbyberg, skjuts allt längre fram i tiden. Som Sundbybergs-politiker har jag självklart framfört detta till Trafikverket.

Att som Gunnar Anell påstå att det är Sundbyberg som försenat processen är direkt felaktigt. I Sundbyberg råder politisk enighet kring en nedgrävning av järnvägen och det är en ståndpunkt vi har varit tydliga med från start. I Sveriges mest tätbefolkade stad är det inte möjligt att bygga fyra spår i ytläge. En tunnelförläggning genom centrala Sundbyberg skulle ge stora miljövinster och frigöra attraktiv mark i direkt anslutning till en av landets största knutpunkter för kollektivtrafik. För Sundbyberg är det dock en självklarhet att på ett konstruktivt sätt bidra till en lösning för utbyggnaden av Mälarbanan.

Vi har nu inrättat ett infrastrukturbolag under ledning av Bo Bylund, före detta generaldirektör på Banverket, med uppdrag att finna en hållbar finansieringslösning för att få järnvägen i tunnel. Frågan är väldigt viktig för staden och vår förhoppning är att få till en lösning som innebär att järnvägen som barriär försvinner en gång för alla. Ytterligare spår i markläge rakt igenom en tätbefolkad stadskärna leder till oacceptabla effekter för människor och miljö. Det hoppas jag att även Gunnar Anell förstår.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel