Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S Ingemarsson: Rondellhundar i stället för konst?

Nästan varje gång jag passerar den nya rondellen vid norra Bäckby till Erikslunds nya handelsområde blir jag glad! Tack du man eller kvinna, som tillverkat dessa söta och roliga rondellhundar!

Nu har den ensamme hannen (?) fått sällskap av en tik (?) och kort efter detta möte har det kommit dit en liten valphund. Gissa om jag ler när jag ser dem!

Tänk om stadens beslutsmässiga stab kunde göra Västerås rondeller trevligare och mer välkomnande, så som man gör i många andra städer! I Lycksele till exempel byter man jättestora figurer utifrån årstiderna – en påskkärring till påsk, en snögubbe till jul, en rolig älg vid jaktsäsongen, en vas med blommor i och så vidare. Andra städer har konstverk eller blomstersköna inramningar. Det finns massor av idéer till utsmyckning utan större kostnader om staden bara vill ha dem.

Att ligister brände ned ”huset på månen” vid infarterna till Västerås borde inte göra att vi ordningsamma invånare ska få lida för detta. Se hur man gör i Gävle! Nästan varje år bränner någon ned deras stora halmbock. Ändå fortsätter man år efter år att bygga upp den igen vid juletid. Vad gjorde Västerås när Genbergs konstverk brändes ned och han inte hade råd att ensam tillverka nya hus?

Vill vi ha turister till staden? Vill man över huvud taget att västeråsarna ska få känna stolthet över sin fina stad, utan att behöva betala inträde för att känna detta?

Erikslunds nya shoppingcenter har fått en mastodontskylt placerad alldeles intill E18 vid infarten söderifrån Västerås. Mitt emot ligger en torr och tråkig jordhög som vittnar om själlöshet och brist på intresse för en skönare stad. ”Huset på månen”, som en gång låg där, var egentligen en förträfflig reklampelare för framtidstro och ett framåttänkande Västerås – också med glimten och tekniken i ögat. Vill man bara visa upp sina stora handelscentra, eller har man idéer om att få turisterna att stanna till och vilja se staden i övrigt också? Sätt då fart med lite kreativitet!

Jag är glad över att jag fick vara med, då en enad Mimerstyrelse tog beslut om att avsätta en procent av kostnaderna vid nybyggnationer till att på något vis smycka husen eller området med någon form av konstverk. Nu hoppas jag att fler beslutsfattare i staden har några genomtänkta tankar med hänsyn till turismen och västeråsarens väl och ve.

Man kan ju börja med att översätta viktiga fakta till engelska. En utlänning måste framför allt veta hur och var man får parkera samt hur dessa parkeringsautomater fungerar. Jag tänker framför allt på områden där kompletterande informationsskyltar till parkeringen satts upp. Vägvisare till toaletter måste man gå in i affärer för att hitta.

Till sist undrar jag hur man tänkt med alla infartsvägar härs och tvärs till Erikslunds område? Det är många bilister som inte ens vet hur man tar sig fram i denna labyrint! Med tiden har jag lärt mig, att vill man där handla på Ica Maxi, så bör man ta nedre infarten och inte tro att det blir närmare och bättre om man tar norra infarten för att man råkar bo på norra Bäckby.

Men gör man ändå detta misstag så känns det i alla fall lättare inombords efter att ha passerat ovan nämnda rondellhundar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel