Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-kandidater: Högeralliansen struntar i patientsäkerheten

Vi har noga följt hur den nuvarande landstingsledningen har arbetat med sjukvårdspolitiken dels som ersättare i landstingsfullmäktige i fyra år samt som ledamöter i landstingets pensionärsråd i åtta år. Patientsäkerheten har vi tagit upp på olika sätt och fått till svar att detta är viktigt, men det har endast stannat vid ord.

Under fjolåret presenterades den patientsäkerhetsorganisation som var aktuell vid ett seminarium som Pensionärsrådet tillsammans med Handikapprådet arrangerade. Vi trodde naturligtvis att nu var vårt landsting i gång. I slutet av april gjorde Socialstyrelsen en tillsyn för att kolla hur det var med arbetet med patientsäkerheten. Anledningen var att Socialstyrelsen före denna mandatperiod gav ut en föreskrift om hur patientsäkerhetsarbetet skulle organiseras. Föreskriften är skarp och finns i den handbok som Socialstyrelsen givit ut.

Nu visade det sig att resultatet av tillsynen blev att man fick klart underkänt. Man konstaterade att ingenting hade gjorts och att den patientsäkerhetsorganisation som endast fanns på papperet inte var ändamålsenlig. Frågan är varför ingenting har hänt

Landstingsdirektören sade vid intervjun att denna fråga är högprioriterad?! Kan det ideliga bytet av sjukvårdsdirektör ha varit orsaken? Får detta arbete stå tillbaka beroende på ekonomin?

Det yttersta ansvaret har den politiska ledningen. Vi har haft flera allvarliga misstag inom sjukvården och risken är att det inte blir bättre när man inte har en ordentlig organisation.

Nu kan man fråga sig varför man inte följer givna föreskrifter, kan det bero på att det inte finns ordentliga sanktioner från Socialstyrelsens sida. Socialstyrelsenssanktionsmöjligheter är mycket begränsade om man jämför med hur det är på Arbetsmiljöverket. Där finns så kallade direkta sanktioner alternativt indirekta sanktioner med stora bötesbelopp om inte föreskrifter följs ordentligt.

En översyn av Socialstyrelsens sanktioner emot landsting som inte följer föreskrifter bör göras snarast för att få ordning på patientsäkerhetsarbetet i landet. Från PROs sida har man genom ett pilotprojekt fått fram att det är viktigt att vårdcentralerna genom hjälp av dataprogram kan få fram effektiva läkemedelsgenomgångar.

De landstingsdrivna vårdcentralerna har nu skrivit kontrakt med ett företag i Västerås som tillhandahåller programmet miniQ.

Man kommer att genom fin ordning starta upp detta och göra ordentliga uppföljningar.

Men de privata vårdcentralerna står utanför vilket innebär en ojämlik sjukvård i länet.

Den politiska ledningen måste naturligtvis agera så att även de privata ger lika hög kvalité vad gäller medicinering. Frågan är om de privata vårdcentralerna vågar fortsätta med att vara omoderna?

Den nuvarande majoriteten har beslutat att taga bort de råd som ger möjlighet för pensionärer, ungdomar och handikappade att påverka landstingspolitiken. Om Du röstar på oppositionspartierna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet blir dessa råd kvar de skall utvecklas i stället för avvecklas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel