Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Kollektivtrafiken en del av arbetslinjen

Trafikanalys rapporterar om ökat kollektivtrafikresande i landet som helhet. Det gäller också för Västmanland. Utmaningen inom detta område är milt uttryckt betydande för vårt län. Västmanland har långt kvar när det gäller att fä fler att välja kollektiva färdmedel. Det är ändå en bra utveckling med ökat kollektivtrafikresande men det krävs även fortsättningvis insatser för att få fler att välja kollektivtrafiken.

Den rödgröna landstingsmajoriteten har valt att särskilt prioritera insatser för ökat kollektivtrafikresande och för att förstärka en positiv utveckling. Landstingets ökade insatser på kollektivtrafiken i budgeten är inte bara historiskt stora. De är dessutom helt nödvändiga. En problematik med överfulla bussar där alla inte får sittplats eller ens kommer på bussen, hoppas vi genom våra satsningar ska vara åtgärdade när arbets- och studiependlingen drar igång efter sommaren. Därför stärks nu den regionala busstrafiken in till Västerås i högtrafik från både Kolbäck/Dingtuna och Sala.

Väl medvetna om att Mälardalen växer så det knakar, ser vi också att vårt län inte följer denna utveckling i den utsträckning vi önskar. Vi vill att fler ska bosätta sig i vårt län och vi ser det som en strategisk utvecklingsfråga att förbättra möjligheterna till bra arbets- och studiependling. För att möta en befolkningstillväxt i Mälardalen måste därför kollektivtrafiken utvecklas och stärkas.

Därför är det viktigt att landstinget orkat prioritera kollektivtrafiken i sin budget som av naturliga skäl domineras av hälso- och sjukvårdens kostnader och investeringar.

För oss är satsningar på kollektivtrafiken en del i arbetslinjen. Vi vill att fler ska jobba och kunna skapa sig en framtid. Med fler i jobb växer vårt län och vår region. Ska detta bli möjligt måsta kollektivtrafiken fortsätta att utvecklas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel