Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Konkreta problem kräver dito lösningar och reella resurser

Klyftorna mellan rikaste och fattigaste har ökat i Sverige. Statistiska centralbyrån visar att medelinkomsten på Råby har sjunkit från 16 870 kronor till 11 568 på tio år. På bostads-området Hamre är det motsatta siffror, där har medelinkomsten ökat från 19 071 kronor till 34 393 kronor.

I dag känner många barn i Västerås av dessa skillnader på ett väldigt konkret sätt. De kanske inte kan följa med klassen på utflykter, de kanske inte har råd med gymnastikskor eller så har de inte gummistövlar för utomhusleken en regnig höstdag. Utvecklingen visar tydligt att de rika blir rikare och de fattiga blir fattigare.

Detta är ett klart misslyckande för politiken. Fel satsningar görs på riksnivå. Skattesänkningar och jobbskatteavdragen gynnar de med mest pengar. Exempelvis fick 1 procent av de rikaste i Sverige lika mycket i skattesänkningar som 25 procent av befolkningen tillsammans under förra mandatperioden.

I och med budgeten för 2012 tar vi i Västerås nu ett helhetsgrepp för att motverka effekterna av barnfattigdomen. Nämnder som direkt berör barns förhållanden fick inför 2011 i uppdrag att genomföra ett samarbetsprojekt för att ta fram förslag på generella lösningar för barns bästa.

Till några av dessa förslag kan räknas: barnomsorg på obekväm arbetstid, utökat utbud av kostnadsfria lovaktiviteter, barnchecklistor vid beslut i alla nämnder där barn berörs, tydlig policy om förbud mot extra avgifter i skolan. Men fler förslag väntas komma.

Vi tar nu nästa steg och kopplar på pengar till projektet för att kunna realisera förslag under 2012.

Den senaste tidens många rapporter både lokalt och nationellt talar sitt tydliga språk. Ohälsa, fattigdom och utsatthet hos barn och unga är ett verkligt problem i dagens samhälle.

Konkreta problem kräver konkreta lösningar kopplat till reella resurser. Därför har vi fokus på barnfattigdomen under 2012.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel