Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S)-ledamöter: Inte frisk av tidsgränser

Riksdagsledamot Roger Haddad (FP) skriver tillsammans med Staffan Anger, Åsa Coenraads och Jessica Polfjärd (M) att den borgerliga regeringen nu ska rätta till bristerna i sjukförsäkringen.

Tyvärr är det en sanning med modifikation. Det förslag som regeringen, efter många löften, nu lägger fram ger inte den trygga sjukförsäkring som debattörerna hävdar.

Redan dagen innan deras inlägg publicerades hade VLT uppmärksammat ytterligare ett av regeringens misslyckanden när det gäller sjukförsäkringen. Det framkom att sjuka uppmanats att gå till socialtjänsten för att be om ett lån då de inte kan sjukskrivas. Efter detta, och otaliga andra reportage i media, om människor som kommit i kläm tvingades den Moderatledda regeringen än en gång utlova förändringar i sjukförsäkringen. Det är ett mönster vi känner igen. Dessvärre blev det inte särskilt mycket bättre förra gången regeringen tvingades ändra i reglerna.

Haddad, Anger, Coenraads och Polfjärd säger sig vara nöjda med grunderna i sjukförsäkringen. Resultatet av förändringarna talar för sig självt. Hittills har nästan 50 000 personer utförsäkrats ur sjukförsäkringen, inte för att de blivit friska utan för att de passerat den tidsgräns som regeringen har satt för hur länge en sjukdom varar.

De borgerliga riksdagsledamöterna säger också att utvecklingen går åt rätt håll eftersom färre är sjukskrivna. Det är klart att färre blir sjukskrivna när det inte längre är sjukdomen och arbetsförmågan som avgör sjukskrivningen, utan administrativa tidsgränser för hur länge en sjukdom varar. Tänk om det vore så enkelt att få sjuk-domar att upphöra. Den intressanta frågan borde vara om människor verkligen har blivit friskare och fått en ökad arbetsför-måga, men där har länets borgerliga Riksdagsledamöter inger svar att ge.

För oss socialdemokrater är det självklart att alla som kan ska jobba. Men den som är sjuk och därför inte kan arbeta ska ha tillgång till en försäkring som både ger snabb rehabilitering tillbaka till arbete och ekonomisk trygghet under den tid det tar. Den som är sjuk blir inte friskare vare sig av tidsgränser eller av att bli fattigare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel