Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S måste omedelbart sparka Denise Norström

Det var närapå chockartat att läsa i VLT om hur landstingsstyrelsens ordförande, socialdemokraten Denise Norström, uttrycker sig.

Uppenbarligen har hon skrivit att hon funderar på huruvida hon ska kastrera statsministern ”innan skottet kommer”.

Att sådana ord kan komma från en ledande företrädare för landets största parti är en skandal! Om detta sagts på skämt, på fyllan eller i ett mindre offentligt sammanhang spelar enligt vår uppfattning mindre roll.

Ett försvar av det demokratiska systemet förutsätter kategoriskt avståndstagande från politiskt våld. Ledande politiker bör inte ens skämta om politiskt våld.

Skämt blir lätt jargong. Jargong blir lätt ett legitimerat förhållningssätt. Ett legitimerat förhållningssätt blir lätt en verklighet.

Det är med en klump i magen vi läst i historieböckerna om de aggressiva hat-kampanjer som under 1900-talet drabbat ledande företrädare för svenska partier. Hjalmar Branting, Karl Staaf och Olof Palme har varit några av offren.

Hatet och person- angreppen har alltid motiverats med den politik offret stått för. Precis på samma sätt förklarar Denise Norström sig den 16 oktober: ”grunden var min förtvivlan över ett sjukförsäkringssystem som håller på att monteras ned...”

Oavsett vad man må tycka om andras politiska idéer är dessa aldrig ett skäl att ens antyda att motparten borde lida fysisk skada som någon sorts straff! Att göra så är att korsa en anständighetens gräns. Ingen politiker borde korsa denna gräns - särskilt inte en landstingsstyrelses ordförande, som företräder ett demokratiskt parti.

Efter det inträffade är det för oss uppenbart att Denise Norström saknar grundläggande omdöme kring demokratiska värderingar. Hon borde omedelbart av sitt parti skiljas från sin post som landstings- styrelsens ordförande.

Om Socialdemokraterna väljer att fortsätta ledas av Denise Norström kommer de i framtiden vara otroligt svårt för dem att trovärdigt motarbeta andra politiska krafter som använder sig av icke-demokratisk och hatisk retorik.

Det vore otroligt olyckligt. Den liberala rörelsen har i mer än hundra år kämpat tillsammans med Socialdemokraterna för den svenska demokratin och mot hatets och våldets röster. Vi som skriver detta är stolta över det och önskar att det får fortsätta så. Därför måste Socialdemokraterna, liksom andra partier, hålla rent i de egna leden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel