Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S+MP+V: Allianspartierna tar inte sitt ansvar i regionfrågan

Företrädare för de borgerliga partierna i landstinget torgförde den 12 januari sina åsikter kring regionbildning. Inte en enda gång för alliansen fram en egen konstruktiv idé kring att stärka Mälardalsregionen.

Det är en linje som på allvar får oss att ifrågasätta deras intresse av att skapa en stark Mälardalsregion som kan möta framtiden.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiets ambition är att skapa en stark Mälardalsregion och genom att göra gemensam sak med andra län blir vi starkare och förbättrar tillväxt- och välfärdsmöjligheterna. Vår ambition är att lämna en ansökan till regeringen om en gemensam regionkommun som är startklar vid nästa mandatperiod. Detta handlar ytterst om att se till det bästa för vår regions invånare.

Alliansföreträdarna hävdar att det är våra tre partier som lämnat Uppsala utanför den förestående ansökan om regionbildning. Det är fel. Vår självklara utgångspunkt har varit att en optimal region i Mälardalen utgörs av Västmanland, Uppsala, Södermanland och Örebro. Landstingsledningen i Västmanland har bjudit in till diskussioner och skickat brev om att vi helst ser att Uppsala finns med. Intresset från Uppsala har minst sagt varit svalt. Vi kan inte tvinga Uppsala att ingå i en region, men vi kan tillsammans framföra våra starkaste önskningar till regeringen att ta med Uppsala i beräkningen.

Som företrädare för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartier har vår ambition under hela processen varit att hitta en lösning där så många partier som möjligt kan vara överens. Alliansföreträdarna låter påskina att det förslag som ligger på landstingsstyrelsens bord är ett förslag som stressats fram mot deras vilja. Vi samlade redan den 12 maj 2011 företrädare för samtliga partier representerade i landstings-styrelsen för att diskutera regionbildning.

Samtliga närvarande enades om att den politiska landstingsledningen skulle samtala med landstingsledningarna i omkringliggande län, samtidigt som partirepresentanterna skulle kontakta sina partivänner i grannlänen för att sondera terrängen. När gruppen återsamlades under hösten 2011 konstaterades snabbt att alliansen inte gjort några ansträngningar för att påverka sina partivänner i framför allt Uppsala. Vi kan konstatera att alliansföreträdarna inte gjorde sin hemläxa.

För oss handlar en stark Mälardalsregion om att skapa de bästa förutsättningarna för västmanlänningarna att leva och verka i en del av landet som växer och går framåt. Alliansföreträdarna säger nej.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel