Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S+MP+V: Rödgrönt styre ger ett grönare Västerås

Västerås ska ligga i framkanten i klimatomställningen. Här ska det vara lätt att leva miljövänligt. Vi från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet menar att för en grön omställning behövs energieffektiviseringar, förnyelsebar energi, klimatsmart boende och bättre infrastruktur. Klimatsmarta investeringar är inte bara lönsamma – de ger också fler jobb.

En av de viktigaste miljöinvesteringar vi står inför i Västerås är Mälarenergis framtid. Vi rödgröna håller fast vid att Mälarenergi ska fortsätta att ägas och drivas av kommunen. Vi tänker aldrig medverka till att västeråsarnas energibolag säljs ut till vinstintressen. Vi måste kunna påverka inriktningen och miljön, men även prissättning. Vi vill ha ett tydligt ägarskap där klimatfrågan tas på största allvar. Mälarenergi ska vara en aktiv aktör i den gröna omställningen.

Vi vill att Mälarenergi ska arbeta för effektivare energianvändning hos abonnenterna. Taxor och avgifter ska läggs om för att stimulera sparande.

För att fjärrvärme ska vara ett bra miljöval måste kol och olja bytas ut mot biobränslen.

Vi rödgröna vill förenkla för dem som producerar el i liten skala, till exempel har sol-celler på det egna taket.

Vi ska ha ett nära samarbete med Mälar-dalens högskola om forskning och utveckling inom energiområdet. Och självklart ska satsningen på lågenergi- och passivhus fortsätta.

För den som vill göra omfattande klimatinvesteringar i sitt hushåll föreslår vi rödgröna på nationell nivå ett nytt klimatavdrag. Den som på så vis får ner energiförbrukningen med minst 30 procent ska bli befriad från fastighetsavgift i tre år. Vi förslår även ett nytt rotstöd med klimat och energiprofil.

Vi rödgröna vill fortsätta utvecklingen av biogasproduktionen och användningen och ha fler tankningsställen för biogas i Västerås. Om vi rödgröna får bilda regering blir det investeringar i ökad produktion och distribution av biogas. I regeringsplattformen framgår också att vi även vill stödja efterkonverteringen av bilar. Det ska vara billigare att tanka förnybart än fossilt.

I Västerås tänker vi satsa på kollektivtrafiken. För att det ska bli attraktivare att åka buss måste turtätheten bli bättre och framkomligheten större. Det behövs också inslag av anropsstyrd kollektivtrafik och en utveckling av flexlinjen. Vi vill integrera båttrafiken med den övriga kollektivtrafiken och spårbunden trafik eller trådbussar ska utredas.

Vi rödgröna tänker arbeta för att Västerås återigen ska bli cykelstaden nummer ett. Bättre underhåll av gång- och cykelvägar, snabbare reparationer, bättre vinterväghållning och en fortsatt utbyggnad är viktiga framgångsfaktorer. Vid Centralen vill vi ha en bevakad cykelparkering med förvaring av cykelhjälm, och gärna med cykelservice så man kan hämta ut sin fixade cykel när man kommer tillbaka till Västerås efter arbetsdagens slut.

Ekologiskt odlad mat är bra både för miljön och hälsan. Vi vill öka andelen mat som är ekologisk, närproducerad och lokalt tillagad på förskolor, skolor och inom äldreomsorgen. Vegetariska och veganska alternativ ska finnas. Det ska ställas tydliga miljökrav i alla upphandlingar.

Västerås har ett unikt läge vid Sveriges tredje största sjö, Mälaren. Det ska märkas att Västerås är Mälarstaden. Då måste vi också vara rädda om Mälarens vatten genom effektivare avloppsrening och åtgärda nedsmutsande dagvattenutsläpp. Flera av våra stadsdelar ska få inslag av vattendrag och dammar genom att exempelvis ta fram bäckar som i dag är gömda.

Naturreservaten i Västerås kommun har en unik Mälarnatur. Här finns djur och växter som vi ska värna om. Alla naturreservat ska vara välskötta och tillgängliga för västeråsarna, därför ska kommunen fortsätta att ge bidrag till skötseln.

För att Västerås ska bli ledande på miljöområdet och ligga i framkant av klimat-omställningen behövs många åtgärder inom en rad områden. Vi rödgröna har redan börjat att planera för dem. Den 19 september hoppas vi att vi får väljarnas förtroende att förverkliga dem.

Carin Lidman (S)

Mikael Vilbaste (MP)

Rickard Borg (V)

kandidater i valet till Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel