Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S+MP+V: Samförbränning miljömässigt hållbar

En panna engagerar, kan man säga. Den senaste tiden har många deltagit i debatten om Mälarenergis framtid och den nya pannan. Investeringen i en ny anläggning påverkar energiproduktionen i staden för en lång tid framöver. Så det kanske inte är så konstigt med ett brett engagemang.

För vår del vill vi sätta in stadens beslut i ett större sammanhang. Vi vill att Västerås ska ligga i framkant i klimatomställningen och ha ett hållbarhetsperspektiv på alla beslut som fattas.

Därför tycker vi att den samförbränningsanläggning som nu planeras av Mälarenergi är rätt. Den ger oss möjlighet att göra oss radikalt mindre beroende av fossila bränslen. Det är viktigt för att bygga det hållbara Västerås som bidrar till den nödvändiga klimatomställningen. Det som också är viktigt är att Mälarenergi har valt en teknisk lösning som inte begränsar när det gäller bränsleval.

I samband med att kommunstyrelsen fattade beslut om att i ett yttrande till Miljödomstolen tillstyrka tillstånd för den nya samförbränningsanläggningen beslutades också i enighet om den fortsatta inriktningen.

Västerås stad kommer som ägare av Mälarenergi aktivt att verka för att bolagets inriktning ska vara att använda biobränslen, till exempel bioavfall, och att ge Mälarenergi i uppdrag att snarast återkomma till kommunstyrelsen med en redovisning av förslag till lösningar och vilka konsekvenser de får.

En annan viktig fråga i samband med den nya anläggningen är hanteringen av de askor som blir restprodukt när man bränner avfall. Därför beslutade kommunstyrelsen att Mälarenergi snarast ska återkomma med en redovisning av hur askorna ska hanteras och en kostnadsberäkning för det.

Genom den kraftfulla minskningen av växthusgaser som den nya anläggningen leder till tar staden ledningen i klimat-omställningen.

Utifrån detta kan vi gå vidare och stärka den gröna omställningen. Det ska vara enkelt att göra hållbara val i vardagen. Förnybar energiproduktion, attraktiv kollektivtrafik, hållbar matproduktion, och en satsning på gång- och cykelbanor är exempel på vad vi vill göra för att skapa det hållbara Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel