Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Nej till riskkapitalbolag – ja till bra skolor

För tolv år sedan arbetade jag som pressekreterare i Socialdepartementet. Lars Engqvist var socialminister och ansvarig för den nationella sjukvårdspolitiken. Det var många frågor att hantera en av dem väckte stor uppmärksamhet.

Frågan som ställdes var: Är det rimligt att det privata riskkapitalbolaget Bure får köpa hela S:t Görans sjukhus? Fram till dess hade det privata inslaget i sjukvården inskränkts till ett antal vårdcentraler och kliniker runt om i Sverige.

Han kom fram en som jag tycker självklar slutsats. Det inte var rimligt att sälja en så strategisk del av den offentligt finansierade sjukvården till ett företag med syftet att generera största möjliga avkastning till ägarna.

Engqvist och regeringen var till och med beredd att lagstifta mot framtida försäljningar av akutsjukhus.

Efter det utbröt en förvirrad debatt om begreppet vinst. Från den borgerliga sidan men även inom socialdemokratin kunde man inte skilja vinst i form av överskott som återinvesteras i verksamheten och vinst i form av avkastning till ägare.

Det fanns också en stor naivitet kring dessa bolags syften.

Det blev en provisorisk stopplag och lite senare en permanent lag. Lagen avskaffades av den nya borgerliga regeringen efter valet 2006.

Jag är övertygad om att debatten kring akutsjukhusen och stopplagen gjorde att det inte längre var politiskt möjligt för borgerliga politiker att sälja ut stora akutsjukhus och inte heller intressant för hugade spekulanter.

Vad göra då? Jo, man vänder sig till andra marknader där marginalerna är större och de politiska riskerna mindre. Äldreomsorg och inte minst skolan.

Bara så att ingen missförstår – jag tycker fristående skolor är bra. De som etablerats i Västerås bygger oftast på lokalt engagemang och har bidragit till att klara ökade elevkullar och att utveckla skolan i Västerås.

Men jag ser en mycket oroande utveckling. När den första friskolelagen kom 1992 såg de flesta framför sig en utveckling med nya initiativ och nya former att bedriva verksamheten som inte var möjligt inom ramen för den kommunala skolan.

Många fristående skolor drivs entusiaster. Duktiga entreprenörer vars drivkrafter har varit att utveckla skolan. Genom ett generöst offentlig finansierat system har de företag som expanderat nationellt också kunnat bygga upp stora värden i sina bolag.

Men, det vi ser nu är att ett efter ett säljs dessa företag till nationella och internationella riskapitalbolag. Senast i raden är Baggium som driver gymnasiala läringsutbildningar på 50 orter, bland annat i Västerås, som i höstas såldes till det Norska riskapitalbolaget FSN Capital.

Jag är övertygad att vi kommer se fler liknande affärer och att man kommer att inrikta sig mer mot grundskolan.

Varför händer detta? Jo, helt enkelt därför att det är en stor lönsamhet och att man har en säker inkomstkälla. Så länge eleverna strömmar till så tickar pengarna in och värdet i företaget ökar. Syftet för riskkapitalbolagen är att äga skolföretagen och att efter ett antal år sälja vidare med hög vinst.

Så var det väl ändå inte tänkt. Återigen denna aningslöshet och naivitet.

Det är inte riskkapitalbolagens skatteflykt som är problemet utan deras syfte med att äga skolföretag eller för den delen även vård-bolag.

Jag välkomnar den senkomna debatten om stora vinster inom offentlig finansierad verksamhet och vill se åtgärder för att komma tillrätta med detta.

Vad som behövs är en reglering av i vilka former offentlig finanserad verksamhet får drivas. Jag skulle vilja se en ny ägandeform som kombinerar aktiebolagens smidighet med en spärr mot vinstuttag och snabba klipp vid försäljning.

Med en sådan reglering skulle offentligt och alternativt driven verksamhet kunna utvecklas sida vid sida till gagn för samhället som helhet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel