Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-O Degerman: Smartkoll kanske aldrig blir av?

Det rådde nästan fullständig enighet i Västerås kommunfullmäktige då frågan om kostnaden för introduceringen av Smartkoll beslutades. Skillnaden mellan 30 och 33 miljoner var nog mest ett demonstrationsbehov som alliansen kände och därför höll sig till det lägre beloppet. Beslutet blev 33 miljoner till Smartkoll.

Men frågan om en förbättrad kollektivtrafik för Västerås torde därmed inte vara avgjord. Vid de informationsmöten som hållits har frågor ställts om hur den nya kollektivtrafiklagen kan komma att påverka också busstrafiken i Västerås. Där har det bedyrats att lagen inte berör kommunens busstrafik och dess upplägg. Det utför vi själva.

Efter detta har landstinget utsetts som den instans som ska handha förändringen av kollektivtrafiken i och mellan samtliga kommuner i länet.

Det har redan anförts erinringar om hur kostna-derna kommer att fördelas, och vad dessa kommer att betyda för kommunerna. Det beslut som Västerås kommunfullmäktige nu tagit kanske inte blir det slutgil-tiga för Smartkoll i Västerås?

SJ sparar redan nu in på vissa järnvägsförbindelser på grund av kostnadsskäl. Kanske kommer samma att inträffa beträffande den lokala busstrafiken?

Alla vi i Västerås som är i behov av en väl fungerande kollektivtrafik har nog anledning att avvakta till 2013 då Smartkoll kommer att förverkligas. Den nya kollektivtrafiklagen med landstinget som myndighet kommer förmodligen att lägga sina veton mot det som kommunerna beslutar om kollektivtrafiken. Detta får vi se när kollektivtrafiklagen träder i kraft.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel