Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S presenterade jobblöfte

Västerås blev platsen där Socialdemokraterna valde att presentera ett av sina största vallöften: 90-dagarsgaranti för alla unga arbetslösa i Sverige.

SSU-ordföranden Gabriel Wikström var ganska stolt när han gick igenom förslaget:

– SSU har jobbat hårt med den här frågan. Dessutom är jag själv från Västerås, en stad som har varit en föregångare i kampen mot ungdomsarbetslösheten.

Detta beröm fick kommunalrådet Anders Teljebäck och riksdagsledamoten Anna Wallén att mysa.

De tre S-topparna var överens om att detta var en av de mest centrala delarna i den socialdemokratiska valrörelsen i hela Sverige.

Kort går förslaget ut på följande: Inom 90 dagar efter arbetslöshetens start ska alla unga få antingen jobb, praktikplats eller utbildning.

– När jag talar med politiker från andra länder i Europa så är de förvånade över hur stor vår ungdomsarbetslöshet är. Det är bara krisekonomierna Portugal, Italien, Spanien och Grekland som ligger högre än Sveriges 23,9 procent, sa Anna Wallén.

Kommunalrådet Anders Teljebäck påpekade att Västerås har satsat mycket mot ungdomsarbetslösheten under den rödgröna tiden vid makten.

– Ungdomsarbetslösheten i Västerås har minskat med 27,9 procent jämfört med samma månad i fjol, påpekade han.