Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-regering slår mot ekonomi för pensionärer

PRO krävde den 15 maj i VLT svar från länets riksdagsledamöter angående pensionerna. Här kommer svar från alliansens ledamöter.

Annons

Alliansregeringen har sedan den tillträdde 2006 drivit en tydlig arbetslinje – det ska löna sig att arbeta. Jobbskatteavdragen har varit en viktig del i detta och bidragit till att över 200 000 fler idag är i sysselsättning än 2006.

Fler i jobb är en förutsättning för högre pensioner.

Fem partier står bakom det nuvarande pensionssystemet; allianspartierna och Socialdemokraterna. För oss är det viktigt med fortsatta positiva förhandlingar i Pensionsgruppen tillsammans med Socialdemokraterna.

Samtidigt är det viktigt att betona att en socialdemokratiskt ledd regering riskerar att slå hårt mot pensionärers ekonomi.

Alliansregeringen har sänkt skatten på pension fem gånger, med sammanlagt 16,45 miljarder kronor sedan 2006. Och under nuvarande mandatperiod har, även om PRO inte tycks vilja kännas vid det, skatteskillnaden mellan löntagare och pensionärer faktiskt minskat.

Vad Socialdemokraterna vill göra är oklart. Man hade tolv år på sig att sänka skatten för pensionärer men gjorde det aldrig.

Magdalena Andersson (S) har nyligen sagt att det är högst osannolikt att Socialdemokraterna under nästa mandatperiod kommer att sänka skatten på pension, vid valseger. Samtidigt är man numera för alla jobbskatteavdrag som genomförts.

Skatteskillnaderna mellan löntagare och pensionärer skulle alltså inte minska med Socialdemokraterna i regeringsställning. Det skulle däremot pensionerna.

Finansdepartementets beräkningar är att Socialdemokraternas skattehöjningar mot företagen hotar 80 000 jobb på svensk arbetsmarknad. 80 000 färre i arbete skulle i sin tur innebära 200 kronor mindre i månaden för en pensionär med 15 000 kronor i månaden enligt Riksdagens utredningstjänst.

Det finns alltså en tydlig koppling mellan syssel-sättning och pension – arbetslinjen har en positiv effekt även på pensionerna.

Vi vill fortsätta att stärka pensionärers ekonomiska situation med fokus på dem med lägst inkomst. Samtidigt är det en tydlig arbetslinje och fler arbetade timmar i ekonomin som lägger grunden till dagens och framtidens pensioner. Med den utgångspunkten finns bara ett regeringsalternativ i höstens val.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons