Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Så skapar vi framtidens nya jobb i Sverige

Regeringens arbetsmarknadspolitik har nått vägs ände. Enligt en färsk undersökning från riksdagens utredningstjänst är utanförskapet kvar på i princip samma nivå som år 2006.

Då pratar vi om exakt samma definition på utanförskap som Moderaterna själva använde.

Till viss del beror det på den finansiella krisen, men faktum är att den breda arbetslösheten inte har varit under 15 procent någon månad sedan regeringen tillträdde för fem år sedan. Socialbidragskostnaderna skenar som en följd av att regeringens arbetslinje inte fungerar.

Nu har Moderaterna och regeringen själva gett upp idén att skapa nya jobb genom jobbskatteavdrag. I stället säger finansminister Anders Borg att skattesänkningar får vänta till krisen är över. Problemet är att man inte har ersatt sin havererade jobbpolitik med något annat.

Den största reformen i den budget som presenterades nyligen, sänkt krogmoms, saknar helt påvisbara effekter på tillväxt och sysselsättning. Erfarenheterna från en motsvarande momssänkning på frisörtjänsteri Finland visar att varken efterfrågan på frisörtjänster eller sysselsättningen inom branschen påverkades. Även Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet ifrågasätter om den här åtgärden kommer att ge några nya jobb över huvud taget.

Nu gäller det att fortsätta att ta ansvar för statsfinanserna och prioritera rätt saker. Vi socialdemokrater kommer i vår budget den 5 oktober att presentera skarpa förslag på hur vi säkrar tillväxten och framväxten av nya jobb.

Vi är naturligtvis inte heller opåverkade av den ekonomiska oron i Europa och kommer att behöva göra prioriteringar.

För det första handlar det om att ta ansvar för de offentliga finanserna. Förutsättningarna för en lång och stabil tillväxt är just starka offentliga finanser.

För det andra måste vi se till att fler får möjlighet att jobba, att vässa arbetslinjen. Prioriteringen måste vara att minska utanförskapet och därmed också arbetslösheten.

För det tredje är investeringar i en kunskapsbaserad ekonomi som kan konkurrera internationellt helt nödvändig. Vi måste göra de ansvarsfulla investeringar inom forskning och utveckling som framtiden kräver för att kunna mäta oss med stora globala företag och aktörer.

Dessutom behöver vi ytterligare stärka samarbetet mellan staten, näringslivet och forskningen. Så skapar vi framtidens nya jobb i Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel