Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Skattemedel ska skapa jobb för unga

Staffan Anger och Erik Bentzboe skriver att det vore väldigt farligt för de ungas situation på arbetsmarknaden att ta bort den borgerliga regeringens halvering av arbetsgivar-avgiften för personer under 26 år.

Det stämmer inte. Faktum är att Riks-revisionen, vars uppdrag är att granska hur effektivt statens pengar används, har påpekat att förlusten är större än satsningens reella vinster. De satsade resurserna kan användas betydligt smartare. Vi socialdemokrater delar denna bedömning.

Den borgerliga politiken har inte lett till att ungdomsarbetslösheten minskat. Tvärt om, den fortsätter att öka. I slutet av 2011 var 23,2 procent arbetslösa. Vi är nu uppe i rekordhöga nivåer och Sverige är ett av de länder i Europa som har högst ungdoms-arbetslöshet. Detta är helt oacceptabelt.

Vi ser att den generella nedsättningen av arbetsgivar-avgiften för unga, som kostar runt 15 miljarder kronor per år, är en extremt ineffektiv och dyr åtgärd som inte leder till jobb för unga. Den ger i stället en kraftigt ökad vinstmarginal för företag som sedan tidigare har många anställda under 25 år.

Vi vill stoppa detta slöseri med skatte-medel och i stället investera i sådant som vi vet med säkerhet ger jobb för unga, till exempel traineeplatser, utbildningsvikariat, fler högskoleplatser och kraftfulla åtgärder för att öka kvaliteten i hela utbildnings-systemet.

Vi föreslår även ett riktat avdrag för alla som anställer en arbetslös ungdom. Förslaget innebär en skattereduktion som motsvarar hela arbetsgivaravgiften.

Ungdomar är Sveriges framtid och de skall inte tvingas in i ett ofrivilligt utanförskap genom arbetslöshet. Det är ett mänskligt och ekonomiskt slöseri att låta våra unga börja sitt vuxenliv med arbetslöshet.

Varje ungdom som är arbetslös är en för mycket och vi socialdemokrater kommer alltid att slåss för ungdomars rätt till sysselsättning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel